Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Estetika novih medija

U ponedeljak, 1. novembra, 2010. u 18 časova u Novom prostoru, SKC Beograd, održava se predavanje iz ciklusa "Filozofija novih medija", pod nazivom, "Estetika novih medija".

 


ESTETIKA NOVIH MEDIJA


govori: Ivana Uspenski, doktorant programa Teorija umetnosti i medija pri Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu, dobitnica stipendije Ambasade Kraljevine Norveške kao i Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka.


Pojava kompjutera i umnožavanje kompleksnih odnosa između mašine i čoveka otvorila je jedno bitno pitanje: da li se proces recepcije umetničkog dela odvija ako tom procesu ne prisustvuje čovek kao aktuelizator? Ako je odgovor na ovo pitanje pozitivan, onda se otvara novo pitanje: ko je u tom slučaju zapravo receptor tog dela? Odgovor može biti samo jedan – to je kompjuter kao mašina i to rečima teoretičara novih medija Espena Arseta sajbertekst mašina. U vezi sa ovim određuje se novi pojam koji bi trebalo da opiše i markira estetiku sajberteksta. Ona ne može biti estetika u najužem smislu te reči, budući da je ona čoveko-centrično definisan pojam. Estetitka sajberteksta je fundamentalno drugačija, ona predstavlja samo estetičko dejstvo koje se odvija u kompjuterski generisanom okruženju, ali je istovremeno ispražnjeno od ljudskog agensa. Ona ne opisuje pojavnost nekog fenomena ili oblika niti ga smesta u odgovarajuće diskurzivne tokove. Ona je samo marker intenziteta procesa koje obavlja sajbertekst.


 


Datum objavljivanja: 29.10.2010.