Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Era Milivojević: 4th July - Natural American Spirit

Era Milivojević: 4th July - Natural American Spirit, je jednodnevna izložba u DOB-u, sala Amerikana, početak: ponedeljak, 4. jul u 18 časova.


 


Konceptualna istorija West Palm Beacha



Jedan od legendarnih pionira konceptualne umetnosti u našoj zemlji, Era Milivojević nam u formi jednodnevnog konceptualnog dešavanja, nudi svoj pogled na 4. jul, najveći praznik u Sjedinjenim Američkim Državama - Dan nezavisnosti.



Dešavanje je oblikovano na osnovu Erine posete West Palm Beachu 4. jula 2010. i njegovog strasnog prikupljanja utisaka o tom danu. Doživljaj Dana nezavisnost tako će nam predstavljen kroz forme kućnog videa, fotografije, printova i artefakta donešenih sa lokacije, te instalacije.



Umetnik nas na ovaj način vodi kroz sve faze atmosfere oko jednog praznika, gradeći je ponovo pred nama kroz krajnje ličan pogled koji otkriva napukline između lica i naličja svakodnevnog života kome je izložen pojedinac izgubljen u Americi.



Era Milivojević je  rođen 1944. godine u Užicu, diplomirao je na Odseku za slikarstvo Akademije likovnih umetnosti u Beograud. Od 1971. do 1973. godine nastupao je u grupi šest umetnika (Marina Abramović, Raša Todosijević, Nenad Paripović, Zoran Popović, Gera Urkom) okupljenih oko galerije Studentskog kulturnog centra u Beogradu, koji se smatraju rodonačelnicima performansa i konceptualne umetnosti bivše Jugoslavije. Radovi Ere Milivojevića uključuju slike, fotografije i performanse i stavljaju ga u red najznačajnijih umetnika sa ovih prostora kraja 20 veka. Živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 30.06.2011.