Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Epska poezija Johane Šuster

Od 29. marta do 12. aprila, 2010. godine u foajeu Kulturnog centra Pančeva, može se pogledati samostalna izložba slika autorke Johane Šuster, pod nazivom, "Epska poezija".

 


Mitologija je opšta tema koja leži, ako ne u svesti, onda u podsvesti celih generacija i naroda i kao osnova naših kultura, dešavanja i konflikta kojim se bave priče. Mitologije su sveopšte i ponavljane do dan danas u pričama, filmovima i tako dalje.

Na savremeni način: slike nisu ilustracija kao objašnjenje radnje, avanture, nego su to slike koje su se u meni stvorile nakon čitanja. Bavim se sa jedne strane datim univerzalnim temama, a sa druge strane ih izradim na ličan način. Time hoću da povezujem opštost tematike sa konkretnošću i subjektivnošću.

Jedan mitološki događaj podrazumeva figure i radnje u prostoru i vremenu, ljudi, životinije i fantastična bića, koja su involvirana u neka najčešće dramatična dešavanja. Figure, ljudi i životinje, su stvarani iz glave, pa se ne radi o podražavanju prirodnih pojava nego o izražavanju mašte i spontanosti. Nema potrebe za realističnim (realnim) prikazivanjem, tako da je prostor samo naznačen, a ni perspektiva nije realistična.

Kroz seriju (niz) slika pokušavam da pokažem da je priča neprekidna, tekuća, ali istovremeno da je svaka slika jedinka i da nisu direktno međusobno povezane. To su trenuci priče.






Johana Šuster (Johanna Schuster) rođena 1. 10. 1966. u Beču, Austrija. Odrasla u Nemačkoj, završila sociologiju i doktorirala u Beču. Došla 2000. u Srbiju kao lektor za nemački jezik na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 2000. živi u Novom Sadu. 2004. upisala na novosadskoj Akademiji slikanje kod Milane Blanuše i diplomirala 2008. godine. Trenutno na master studijama u Novom Sadu kod Milane Blanuše.


Datum objavljivanja: 25.03.2010.