Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Energija koja ima vidljivu dimenziju

Svečano otvaranje Art Galerije Lalošević, Kneginje Zorke 84, Vračar. Izložba reprezentativnih dela iz zaostavštine akademskog slikara Zorana Vukovića/ Ponedeljak 2. novembar u 19č/ prostor Progres-a, Knez Mihailova 27, Beograd.

 



 


U ponedeljak, 2. novembra 2015. godine u 19 časova, u prostoru Progresa u Knez Mihajilovoj 27,  Galerija Lalošević će svečano obeležiti svoje otvaranje izložbom reprezentativnih dela iz zaostavštine akademskog  slikara Zorana Vukovića.  Nakon otvaranja, izložba se seli u prostorije Art Galerije Lalošević, Kneginje Zorke 84, na Vračaru, gde  će zainteresovani moći da je pogledaju,  sve do kraja decembra 2015. godine.  Biće prikazana 44 reprezentativna dela iz umetnikove zaostavštine, među kojima čak deset ulja na platnu monumentalnih dimenzija iz najkarakterističnije faze Vukovićevog stvaralaštva.   Ovom prilikom će po prvi put biti izložene  tri slike iz poslednje faze, u kojoj je vidljivo prisustvo ljudske figure i eksplicitnije erotike, za razliku od najvećeg dela Vukovićeve produkcije, koja se svstava u apstrakciju.


Ovo je prva u nizu planiranih interpretacija umetnikovog dela i namenjena je prvenstveno domaćoj publici, a u narednoj godini slede izložbe u Belgiji i Francuskoj, takođe u organizaciji Art Galerije Lalošević. Dr Jasmina Lalošević, jedan je od naših vodećih stručnjaka iz oblasti anti-aging  medicine, osnivač galerije, kaže: ” Volim savremenu umetnost. Ona provocira, intrigira, odraz je ovog vremena i svako je može drugačije doživeti, kao što je slučaj i sa ljudskom lepotom, koja je predmet mog svakodnevnog rada.  Umetnost Zorana Vukovića me opčinila nesvakidašnjim koloritom i energijom koja deluje na celo  biće. To je razlog što izložbom njegovih dela počinje aktivnost  Art Galerije Lalošević.”



Zoran Vuković je rođen 1947. i diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1974. godine, a naredne godine postao je član ULUS-a. Magistrirao je na FLU gde je 1978. izabran za asistenta za predmete slikanje i crtanje. Kao stipendista Britanskog saveta boravio je u Londonu, gde je završio poslemagistartske studije slikarstva i grafike na Umetničkoj školi Sent Martin. Bio je dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije. Kao gostujući profesor predavao je na Stejt juniversiti of Njujork u Olbaniju (SAD) i na Heriot-Vot univerzitetu u Edinburgu (V. Britanija). Priredio je 35 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učestvovao na više od 300 grupnih izložbi. Mesto Zorana Vukovića u srpskom slikarstvu druge polovine 20.veka i početka trećeg milenijuma prepoznato je od strane stručne kritike i uvršćeno u mnoge publikacije i istorijske preglede i zauzima mesto u najznačajnijim javnim zbirkama.  Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima je i velika plaketa Univerziteta umetnosti. Preminuo je 2011. godine u 64. godini života.


 



Datum objavljivanja: 22.10.2015.