Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Emil Sfera: Točkovi

Od 9. - 21. maja u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, održaće se samostalna izložba slika autora, Emila Sfere, pod nazivom, "Točkovi".


 


Ciklus slika „Letelice“ predstavlja večitu čovekovu težnju za onim što nije mogao ili mu nije dato, a to je da leti. Čovek i to uspeva zahvaljujući „Letelici“ koja poprima odlike ljudskog bića izdiže čoveka i daje mu iluziju plivanja kroz oblake. Na ovim slikama vidimo jednu vrstu intimne posvete i snažnu viziju koju do nas donosi onaj nevidljivi vetar koji nam se uvlači u kosti. Ove slike predstavljaju umetnikov doživljaj nepodnošljive lakoće i lepote glisiranja kroz nebeska prostranstva. Ove slike velikog formata prosto uvlače posmatrača u ogromno plavetnilo neba.

Krajnje jednostavnim sredstvima minimalnim intervencijama slike predstavljaju zaustavljeni trenutak onog uzbuđenja koje imamo dok letimo.



Emil Sfera se bavi  slikarstvom koje neguje figuraciju, predstavljanjem urbanih motiva, automobila, bicikala, letelica do motiva koji predstavljaju  delove enterijera i eksterijera karakterističnih za podneblje u kome živimo. Izložba „Točkovi“ upravo predstavlja te neizostavne simbole dvadesetog veka koji su ubrzali tehničku revoluciju. Izložbom „Točkovi” predstavljaju se prvi avioni koji su ujedno i bili prvi uspesi čoveka da prevaziđe samoga sebe i da ostvari svoju davnašnju želju da poleti. Kao i bicikl koji je deo našeg života i predstavlja taj ubrzani čovekov hod.



Emil Sfera je rođen u Pančevu 1969. godine u Pančevu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Marije Dragojlović i Slavoljuba Čvorovića 1994. godine. Kolektivno izlaže od 1990. godine, a prvu samostalnu izložbu imao je već 1994. godine u Savremenoj galeriji Centra za kulturu Pančevo, od tada počinje umetnikovo višestrano predstavljanje javnosti što kroz 56 samostalnih izložbi to i kroz promociju dečjeg stvaralaštva što je odskora dobilo i međunarodne razmere. Član je nacionalnih i lokalnih udruženja likovnih umetnika. Studijski boravio u Parizu 1996. i 2003.godine. Dobitnik je dve nagrade pančevačkog oktobarskog salona 1992. i 1995. kao i vojvođanske nagrade za slikarstvo za 2010. godinu Nađapati Kukac Peter.  Dela se danas nalaze u mnogim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Pančevu.


 



Datum objavljivanja: 29.04.2013.