Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Elma Selman : Vrijeme je

U petak, 18. maja u 20. sati u Galeriji IPC "E", Luledžina 12, Sarajevo, otvara se samostalna multimedijalna izložba autorke Elme Selman, pod nazivom, "Vrijeme je". Izložba traje do 25. maja, 2012. godine. Organizator izložbe je Međunarodni centar za mir (IPC).


 


"Prolazilo brzo ili sporo, bilo apsolutno, kozmičko, ciklično ili linearno, društveno ili prirodno, mjereno satom ili doživljajima, vrijeme je rasprostranjeno na svim razinama čovjekova postojanja. Kompleksnost njegove višeslojnosti i sveobuhvatnosti ogleda se u tome što živimo unutar mnogih njegovih dimenzija simultano: ritma našeg tijela kao biološkog vremena, subjektivnog vremena našeg viđenja trajanja događaja, specifičnosti kalendara i sata kao društvenih vremena. Vrijeme prezentira mnoštvo fenomena: rast, starenje, mehaničke, biološke i društvene interakcije, entropiju, prirodne i društvene ritmove, povijesti, sjećanja."

(odlomak iz eseja: dr. sc. Lovorka Gruić-Grmuša "Što je to vrijeme? Promišljanja o definiranju, značenju, kategorijama i mjerilima vremena")



Izložba Vrijeme je autorice Elme Selman obuhvata instalacije u prostoru, kolaž fotografija i dva video rada: "House of Cards" (2010.) i "Aerobik" (2012.).



Kako sam naziv izložbe ukazuje, polazište za kreaciju i nastanak predstavljenih radova je vreme: vreme viđeno kroz prizmu njenih vlastitih osećanja i razmišljanja, subjektivno, lično, intimno vreme... Prepuštajući se poletu mašte i stvaralačkoj igri, kombinujući različite materijale, medije, autorica nam kroz realizaciju i postavku izložbe želi predočiti svoju ideju i misao o vremenu, životu, umetnosti, ...



Jednu od instalacija čine kazaljke aplicirane i pričvršćene na belu podlogu koja je postavljena slobodno u prostoru tako da ostaju vidljivi žice i mehanizmi koji kazaljke pokreću. Svojim ritmičnim cikličnim kretanjem kazaljke tvore crtež (crteže) koji nije statičan, već je u stalnom pokretu i promeni. Nakon brojnih transformacija, u jednom određenom trenutku kazaljke će se poklopiti i sklopiti crtež-reč, ali već u sledećem trenutku on će nestati i postati nešto drugo.



S druge strane, svoje promišljanje o životu, umetnosti, prošlosti/sadašnjosti/budućnosti, o trajanju, neizvesnosti, iščekivanju, autorica je slikovito predstavila kao zlatne ribice koje plivaju u probušenim plastičnim vrećicama iz kojih kap po kap curi voda, vreme, život,... Značenje ove instalacije usložnjava i obogaćuje podloga, postavljena ispod vrećica sa ribicama, po kojoj je posut pigment crvene boje. Taj pigment se u dodiru sa kapljicama "pokreće", transformira i pretvara u "nešto novo", što će bez sumnje izazvati niz različitih asocijacija kod posetilaca.



Unutar te igre nastajanja/nestajanja uklopljen je i kolaž sastavljen od fotografija na kojima su prikazani značajni trenuci iz života autorice i njenih roditelja. Te fotografije su čuvari njenog sećanja, njenih želja i snova, njenog vremena.



Kazaljke koje pokreće mehanizam, ribice koje se kreću, voda koja kapajući iz probušenih vrećica oživljava pigment crvene boje, kolaž fotografija koje pokreću sećanje na važne trenutke, iskustva i događaje - sve je u pokretu, kretanju, menjanju, stvaranju, nastajanju/nestajanju, sve je istovremeno opipljivo i neuhvatljivo.



Kao što je na početku rečeno, radovi Elme Selman predstavljaju njeno viđenje, doživljavanje i osećanje vremena, umetnosti, života, i nemaju nameru dati konačne odgovore, već pozivaju posmatrača/promatrača na vlastito istraživanje, promišljanje i pronalaženje novih smislova, značenja i odgovora.



Sanela Nuhanović,  historičar umjetnosti i komparativista književnosti


ELMA SELMAN (1983.)



Elma Selman paralelno se bavi vizuelnom i izvedbenom umjetnosti, stavljajući naglasak prevashodno na ideju a ne medij. Obrazovanjem u polju likovne umjetnosti te nakon plesne akademije (Nomad Dance Academy) sa završnim plesnim predstavama “Small Stories” (koreografija i izvedba: Elma Selman i Denitza Georgieva) i “Sit, Drink, Talk” (koreografija: Kire Miladinoski, izvedba: Denitza Georgieva, Ivailo Dimitrov, Elia Blumberg, Kire Giorevski, Nina Božić i Nina Jan), nastavlja rad u polju vizuelne, plesne i performing umjetnosti realizujući niz produkcija:

“Priča o trenutku…” sa kojom sudjeluje i na XIV Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju 2009. godine (koreografija i izvedba: Elma Selman, zvuk: Francesco Fonassi), seriju slika sa medom i vinom “BalKan” (2009.), slike na pleksiglasu, seriju crteža “Ispunjeni ljudi” (2012.), performans/instalaciju “Fate” (2012.), seriju slika na platnu “One way or an other we all came (here)” (2011.), plesne predstave “Stranputnice” (koreografija i izvedba: Azra Ibrahimović i Elma Selman, zvuk: Francesco Fonassi), “Theydream” (koreografija: Saša Krga, izvedba: Azra Ibrahimović, Sanela Hasanović i Elma Selman), “Kocka je bačena?” (koreografija i izvedba: Elma Selman), “Vacumess” (koreografija i izvedba: Lea Jerlagić, Azra Ibrahimović i Elma Selman), video radove “House of Cards” (ideja, scenografija i izvedba: Elma Selman, kamera i montaža: Edin Pašović, zvuk: Francesco Fonassi), “Broken Gallery” (ideja i izvedba: Bruno Kontrec i Elma Selman, kamera i montaža: Edin Pašović), “Present” (ideja, izvedba: Elma Selman, kamera i montaža: Ivana Rezek), …



U svom radu istražuje vrijeme i prostor, u polju izvedbenih umjetnosti se ponajviše bavi tijelom kao identitetom, tijelom kao inicijatorom stvaranja identiteta, tijelom koje se pokreće/kreće, tijelom koje pokreće, poigrava se granicom funkcionalnog i umjetničkog pokreta na sceni i van nje.


 



Datum objavljivanja: 17.05.2012.