Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Elastičnost

U galeriji Instituta Servantes u sredu, 16. februara u 19. sati, svečano se otvara velika i veoma značajna izložba pod nazivom "Elastičnost" – fotografska vizija hispanoameričke stvarnosti.

 


Ova specifična izložba obuhvata radove 10 autora iz Latinske Amerike koji su svojim fotografijama želeli da predstave probleme i svakodnevni život stanovnika Latinske Amerike, koji se susreću sa brojnim iskušenjima. Kustos izložbe, g-din Klaudi Kareras predstaviće na otvaranju ovu značajnu izložbu za upoznavanje Latinske Amerike koja je osvojila brojne nagrade i privukla veliki broj posetilaca širom sveta. Ulaz slobodan. Izložba otvorena do 26. marta.

 

Izložba fotografija "Elastičnost" nosi specifičan naziv jer želi da ukaže na “elastičnost” i sposobnost prilagođavanja stanovnika Latinske Amerike brojim problemima, situacijama i konstantnim promenama. Ova vredna izložba fotografija obuhvata radove 10 mladih fotografa iz Latinske Amerike koji su učestvovali na konkursu “Otkrića” u organizaciji PhotoEspana. Od 342 fotografije izabrani su radovi deset mladih autora čije fotografije najbolje oslikavaju političku, socijalnu i ekonomsku situaciju.


Zapravo ovom izložbom, prema rečima direktorke Instituta Servantes u Madridu g-dje Karmen Kafarel, žele se prevazići stereotipi kada je u pitanju hispanoamerička stvarnost i fotografija na kojoj se najčešće prikazuju običaji, tradicija i šarolikost američkog kontinenta, i prikazuje se savremen trenutak, delići stvarnosti i sposobnost prilagođavanja običnih ljudi kao što je prilagođavanje perunaskih porodica životu nakon razornog zemljotresa 2007. (autor Ana Sesilija Gonsales) ili život i frustracije meksičkih emigranata, zatim svakodnevni život na Andima (autor Morfi Himenes), ili težak život u Meksiku viđen očima jednog taksiste i profesionalnog fotografa (autor Oscar Fernando Gomes).


Predstaviće se rad fotografa iz Meksika, Čilea, Perua i Argentine.


"Elastičnost" je putujuća izložba koja nakon premijernog prikazivanja u Španiji obilazi centre Instituta Servantes širom sveta, a u Beogradu će boraviti do 26. Marta. Ulaz u galeriju je slobodan. 


 


Datum objavljivanja: 14.02.2011.