Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Elana Katz: The Cover

Elana Katz: The Cover, Performans: Nedelja, 11. maj, 12h, Ulica Visokog Stevana 7-9. NE-DOSTAJANJE, razgovor sa umetnikom i panel diskusija: 12. maj, 18., Kulturni Centar REX, kao govornici pozvani su Elana Katz, Svebor Midžić, Aleksandar Kraus i Milica Ružičić. Moderacija: Nebojša Milikić.


 


U nedelju 11. maja u 19:00, autorka Elana Katz će uz podršku Kulturnog centra REX realizovati site-specific (lokacijski specifičan) performans The Cover na neaktivnom košarkaškom terenu izgrađenom na ruševinama Stare singagoge u Beogradu, u ulici Visokog Stevana 7-9. Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže Elani Katz u akciji koja će privremeno pretvoriti ovu lokaciju u javno umetničko delo, ponovo pokrivajući ono što je bilo sakriveno ili pokriveno decenijama, kako bi se otkrivala prebrisana ili potisnuta prošlost.



Kao zaključenje programa, REX će prirediti prezentaciju umetnice i panel diskusiju 12. maja u 18h, da bi se reflektovala praksa Elane Katz, onako kako je viđena u performansu The Cover. Kao govornici pozvani su Svebor Midžić, kulturni radnik i nekadašnji direktor Centra za savremenu umetnost Beograd, Aleksandar Kraus, predsednik Saveza antifašista Srbije, kao i umetnica i doktorantkinja Milica Ružičić. Diskusija treba da doprinese kontekstualizaciji performansa Elane Katz u koordinatama lokalne i internacionalne politike i prakse sećanja i memorijalizacije. Moderacija: Nebojša Milikić, aktivista, kulturni radnik i projekt koordinator u Kulturnom centru REX.



U predstavljanju ovog programa, profesor Fakulteta likovne umetnosti, dr Nikola Šuica, održaće danas u 18:00 predavanje "RAZ-OTKRIVANJE ili kako pogledati u sadašnjost prošlosti", kojim šire razrađuje teme koje su iznete u izlaganju na 5. Seminaru projekta Poseta Starom Sajmištu: Traumatski tragovi i isčezlo sećanje - Vizuelna umetnost u evokacijama Holokausta, ali i dati osnovu za moguću percepciju i razumevanje aktuelne istraživačke i umetničke prakse Elane Katz.



Performans The Cover deo je projekta na kome Elana Katz trenutno radi pod nazivom Spaced Memory, kojim dokumentuje i promišlja zaboravljenu jevrejsku istoriju u zemljama Istočne Evrope, proučavajući sećanje, post-sećanje, kao i odsustvo na mestima njenog istorijskog brisanja. Elena Katz se bavi ovom temom još od 2011, i trenutno proučava i stvara site-specific (lokacijski specifične) umetničke radove u Rumuniji i zemljama bivše Jugoslavije.



Informacija o lokaciji performansa:

Sinagoga El Kal Vjezo. Srušena: 1950. godine

Ovo je bila Sefardska sinagoga koja je ostala netaknuta tokom Holokausta. Srušena je 1950. godine odlukom vlasti SFR Jugoslavije. Jevrejska zajednica u Beogradu odlučila je da proda vlasništvo nad ruševinama, a osnova srušene sinagoge i dalje se nalazi ispod neaktivnog javnog košarkaškog terena.



Elana Katz je jevrejsko-američka umetnica koja trenutno živi u Berlinu. adeći često na istorijskim osnovama, njen rad se suprostavlja kulturnim konvencijama, kritički ispituje kompleksnost koja leži u kontradiktnosti i na taj način stvara iskustvo zaboravljanja onoga što je podrazumevano. U više navrata je dobijala bespovratna finansijska sredstva za svoj rad, a nedavno, između ostalog, i sredstva u iznosu školarine na postdiplomskim studijama u Nemačkoj (2010) koja dodeljuje Nemačka služba za akademsku razmenu (DAAD) i sredstva iz Fonda za izvođačke umetnosti "Franklin Furnace Fund" (2011). Na poziv Marine Abramović je učestvovala, izvodeći radove ove umetnice, na njenoj retrospektivnoj izložbi u Muzeju moderne umetnoosti u Njujorku koja je trajala tri meseca. Među ostalim skorašnjim nastupima i izložbama Elana-e Katz su i performans u organizaciji "Location One" u Njujorku u SAD (2011), "Content" u Muzeju savremene umetnosti u Tokiju u Japanu (2011), u Kraljevskom muzeju lepih umetnosti Belgije, u Belgiji (2011) i u Freies Museum u Berlinu u Nemačkoj (2012), u Diehl CUBE u Berlinu (2013) i u Galeriji P.P.O.W. u Njujorku (2013). www.elana-katz.com



Kraus Aleksandar rođen u Beogradu, u jevrejskoj porodici partizanskih intelektualaca. Otac lekar, majka profesor stranih jezika. Celokupno školovanje, zaključno sa TMF, u Beogradu. Kao inženjer metalurgije radio u fabrikama, projektnim biroima, grosističkim firmama, itd. Od uvek sam bio, i ostao levičar, tako da sam trenutno aktuelni predsednik Saveza antifašista Srbije i koordinator NVO Građanski Savez. U penziji.



Svebor Midžić Pohađao Školu za istoriju i teoriju umetnosti Centra za savremenu umetnost. Član redakcije časopia za savremenu umetnost i teoriju Prelom (do 2004. godine). Zamenik direktora, a zatim direktor, Centra za savremenu umetnost u Beogradu (do 2005. godine). Zamenik direktora Filmskog centra Srbije (do 2007. godine). Urednik govornih programa Doma omladine u Beogradu (do 2008. godine). Član redakcije projekta Kultura i umetnost u socijalističkoj Jugoslaviji. Bavi se istraživačkim i umetničkim radom.



Milica Ružičić magistrirala i diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za skulpturu, trenutno je na doktorskim studijama. Od 2009. predaje vajarstvo na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu. 2005-08. saradnica u nastavi na Arhitektonskom fakultetu. Samostalno izlagala samostalno 8 puta u Beogradu, Zagrebu, Beču i Sopotu. Učestvovala na više od 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i na radionicama u Beogradu, Zagrebu, Salcburgu, Beču, Berlinu, Helsinkiju, Prištini i na rezidencijalnom programu u Njujorku. Peva u garažnom pank bendu Cruellas. www.milicaruzicic.net


 



Datum objavljivanja: 08.05.2014.