Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Elan Vital, Predraga Terzića

U utorak, 1. novembra u 19 sati u Galeriji DOB-a, otvara se samostalna izložba autora Predraga Terzića, pod nazivom, "Životni polet / Elan Vital". Izložba traje do 13. novembra, 2011. godine.


 


Rad Životni polet (Elan Vital) sastoji se iz niza vizuelno rešenih košarkaških napada na terenima Beograda, Zaječara, Čačka, Herceg Novog, Kraljeva i Vroclava, Poljska.



Unutar ovakvih intervencija u prostoru, mogu se nagovestiti načini oblikovanja i prezentovanja teoretskih okvira, koji dolaze od strane košarkaškog trenera  koji svoje ideje prenosi na teren.  Zahvaljujući ovakvom načinu rada, većini gledaoca moguće je objasniti i prikazati snagu trenutka i odlučnost trenera i igrača da dogovorenu odluku izvedu na košarkaškom terenu.



Momenat kada se dogovorena taktika sprovede u delo, u većini slučajeva rešava dilemu o pobedniku i dovodi celokupno gledalište i protagoniste do sjedinjavanja u zajedničkom trenutka koji je neponovljiv, odnosno dovodi do pojave singularnosti. Trenutak koji pravi razliku, u kome se jedna sportska igra prenosi na teren umetnosti, i gde se postignuta singularnost može čitati kao umetničko delo. Izvedena intrevencija u prostoru, koja u sebi sadrži košarkašku taktiku, ima jedinstveno delovanje na osobe koje na tom terenu igraju košarku. Drugim rečima, dolazi do reagovanja na nacrtanu akciju na terenu,  gde igrač pokušava da ponovi momenat koji se desio na utakmici. Ponavljajući je sve do onog trenutka kada uspeva da je rekonstruiše, i gde se osoba postavlja u stanje poistovećivanja sa igračem koji je tu istu akciju izveo na utakmici.



http://www.domomladine.org/izlozbe/predrag-terzic-zivotni-polet-elan-vital/



Razgovor sa umetnikom Predragom Terzićem, petak, 11. novembar 2011. u 18h,  DOB//Galerija



Razgovor će voditi kustosi izložbe "Za male i velike", Una Popović i Dušica Dražić.



http://www.domomladine.org/izlozbe/razgovor-sa-umetnikom-predragom-terzicem/


 


 



Datum objavljivanja: 01.11.2011.