Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Eksperimentom do ...

Sekcija za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a u ponedeljak, 2. aprila, 2012. godine u 19 sati u Galeriji SULUJ , Terazije 26/II, otvara se izložba pod nazivom "Eksperimentom do ...". Izložba traje do 14. aprila.


 


Želja sekcije koja okuplja modne dizajnere i dizajnere tekstila u ULUPUDS-u da jednu godišnju izložbu posveti proširenoj, slobodnijoj viziji umetničke kreacije u okviru ali i izvan medija u kom stvaraju, rezultirala je pokretanjem izložbe koja je upotrebom značenja reči eksperiment trebalo da provocira na maštovita promišljanja. O tome svedoči i kratko pojašnjenje koje dolazi uz konkurs, ispred odbora sekcije:

"Kreativni proces kao polazište umetničkog izraza u oblasti dizajna tekstila i savremenog odevanja. Istraživanje forme, materijala i tehnike realizacije. Moda – multimedija, tekstil – transformacija. Polazište i prekretnica, izazov kroz izraz. Kreativni proces kao impuls traganja kroz različite forme primenjene umetnosti. Vrtlog ideja i materijala koji poziva na umetničku smelost. Vizija stvaralačke slobode kroz eksperiment koji prethodi i neočekivano oblikuje kako tekstil i modu na nama tako i likovne varijacije oko nas."


Od pristiglih radova prihvaćen je 31 predlog od ukupno 25. autora koji će biti zastupljeni na izložbi. Najviše rešenja ipak jasno dolazi iz oblasti modnog dizajna. Autori koji su u realizovanim kreacijama – odevnim predmetima pokazali neku vrstu istraživanja kako u postupku, materijalu, kroju ili evociranju tradicije su: Vasilije Kovačev, Emilija Petrović, Ivana Ličina, Dejana Momčilović i Milica Jovanović Marković.. Umetnici kao što su Ana Marinović, Radmila Rebić, Slavoljub Đani Galić, Sofija Kuzmanović, Tatjana Šogorov, dvojac Driker i Velibor Antonijević, zapaženi su u elementima oblikovanja modnog detalja i nakita. U dvodimenzionalni medij (tkanje, slika i digitalni print) zašli su: Dragana Bojić, Slađana Milojević, Sonja Rosić, Mirjana Popović i Aleksandra Bogićević. Objekat – instalacija je krajnji rezultat "eksperimenta" umetnica: Olivere Milunović, Ivane Bugarinović, Milice Mirković, Vesne Milunović, Vanje Stanković, Snežane Pešić Rančić, Marije Tasovac i Marije Tišme.



Ivona Rajačić Barandovski, istoričarka umetnosti


 



Datum objavljivanja: 30.03.2012.