Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dvorište zgrade na Supermarketu u Stokholmu

Na ovogodišnjem sajmu umetnosti SUPERMARKET 2010 koji će se održati 19-21. februara 2010. godine, učestvovaće 60 izlagača iz 24 zemlje. Među njima biće predstavljen projekat "Dvorište zgrade" i produkcija grupe umetnika koji žive i stvaraju u Beogradu i inostranstvu tokom poslednje decenije.

 


Predstavljanje i afirmisanje nezavisnih umetničkih inicijativa deo je sve popularnijeg toka osmišljavanja strategija i povezivanja samostalno organizovanih umetnika, kuratora i umetničkih organizacija širom sveta.




Jedna od takvih inicijativa je i SUPERMARKET - sajam umetnosti u Stokholmu - koji je za samo nekoliko godina postao internacionalni umetnički događaj od velikog značaja.


http://www.supermarketartfair.com/


Iako je reč  o sajmu, organizatori ove manifestacije kao svoj osnovni cilj ne ističu prodaju, već kreiranje platforme za umrežavanje aktera nezavisne umetničke scene kroz susrete i zajednička iskustva. 




Na ovogodišnjem sajmu umetnosti SUPERMARKET 2010 koji će se održati 19-21. februara 2010. godine, učestvovaće 60 izlagača iz 24 zemlje. Među njima biće predstavljen projekat "Dvorište zgrade" i produkcija grupe umetnika koji žive i stvaraju u Beogradu i inostranstvu tokom poslednje decenije.




Projekat "Dvorište zgrade" pokrenuli su umetnici Ivan Petrović, Vukašin Nedeljković, Nenad Jeremić, Oliver Veljković, Dušan Jevtović, Vladan Jeremić i Selena Savić. Iako se nikada formalno nisu deklarisali kao grupa, oni su počev od 2000. godine delovali u više zajedničkih projekata i akcija krećući se često izvan institucionalnih okvira. Dešavanja u privatnim kućama, dvorištima oko stambenih zgrada, ad hoc izložbe, realizovanje pozorišnih predstava, reanimiranje privremeno praznih objekata kulturnim i umetničkim sadržajima, objavljivanje radova putem interneta samo su neke od aktivnosti koje su autori tokom proteklih godina sprovodili. 


Na sajmu umetnosti SUPERMARKET 2010 biće predstavljeni crteži, fotografije, instalacije, asamblaži i video radovi ovih umetnika, ali i dokumenti i artefakti sa određenih dešavanja, sa ciljem da se u vizuelnoj formi ilustruju i rasvetle umetničke strategije, ponašanje i stavovi jednog dela umetničke scene u Beogradu. Pored radova, svoje mesto na štandu naći će i publikacije Biroa za kulturu i komunikaciju Beograd i G.L.O.R.I.A., ali i raznih drugih nezavisnih organizacija iz Srbije.


U okviru diskusionog programa Supermarket Talks, čija je ovogodišnja tema Documentation and non-documentation, Vladan Jeremić će 20. februara u 17h nastupiti kao govornik sa temom Brisanje konteksta kroz hiperpordukciju.


http://www.supermarketartfair.com/content/supermarket-talks




Svake godine sajam se održava na drugoj lokaciji u gradu. Pozornica za ovogodišnji SUPERMARKET je Kulturhuset (Centar za kulturu) u samom centru Stokholma. 




Učešće izlagača iz Srbije podržali su Swedish Institute i Supermarket Art Fair Economic Association. 




Umetnici: Selena Savić, Nenad Jeremić, Vladan Jeremić, Oliver Veljković, Ivan Petrović

Kurator: Marija Đorgović


Produkcija i organizacija - Biro za kulturu i komunikaciju Beograd.


http://birobeograd.info




Biografije učesnika:


Ivan Petrović, rođen 1973. u Kruševcu. Diplomirao na katedri za fotografiju Akademije umetnosti "Braća Karić" u Beogradu, 2002. godine. Osim fotografije, koja mu predstavlja bazičnu oblast delovanja, bavi se i kratkim formama filma. Za njegovu aktivnost u oblasti fotografije, karakerističan je izraženi dokumentaristički pristup, koji često uključuje i prošireni kontekst korišćenja ready-made-a. (fotografije izrađene sa filmova i slajdova pronadjenih na ulici)


Svoje fotografske projekte, recikliranjem starih sopstvenih radova i povezivanjem sa novim, afirmiše kao autokustosku formu, kojom, nevezano za temu kojom se u određenom momentu bavi, iznova ispituje tumačenje fotografije kao dokumenta, kao i uspostavljenih vrednosti na osnovu kojih se jedan foto-dokument, u datim

okolnostima, može vrednovati. 


Dobitnik je stipendije KulturKontakt u Beču, 2004. godine i nagrade Dimitrije Bašićević Mangelos, 2008. godine, za najboljeg mladog vizuelnog umetnika.


Živi i radi u Beogradu.


Selena Savić, rođena 1980. u Beogradu. Završila je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Od 2007. godine živi u Holandiji, gde završava master studije na Piet Zwart Institute.  Radi sa zvukom, videom, pravi instalacije i različite "online" intervencije. Apstrahuje delove realnosti i povezuje ih u različite sisteme odnosa, koji često dovode do apsurdnih iskustava. Svoju duboku fascinaciju sistemima i društvenim pojavama ispoljava kroz projekte koji se bave (re)konstrukcijom društvenih i ličnih odnosa, ulogom informacije u svakodnevnom i nesvakodnevnom. 

http://www.kucjica.org  




Vladan Jeremić je umetnik, kurator, aktivista i kritičar sistema umetnosti i odnosa između kulture i politike. Godine 2004. je magistrirao umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Srbija (Jugoslavija). Godine 2001. je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 1996. do 1998. godine je studirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Vladan Jeremić radi od 2002. godine sa Renom Raedle na zajedničkim projektima koji se bave savremenom umetnošću i socijalnim aktivizmom. Raedle&Jeremić su objavili mnoge tekstove koji se odnose na savremenu  umetnost i politički aktivizam u raznim stručnim publikacijama i on-line izdanjima. Učestvovali su na brojnim konferencijama o umetnosti i aktivizmu u Evropi. Nedavne samostalne izložbe su imali u Novom Sadu, Beogradu, Parizu i Hamburgu.


http://www.modukit.com/raedle-jeremic/




Nenad Jeremić je rođen 1977. u Beogradu gde živi i radi. Diplomirao matematiku na Matematičkom fakultetu u Beogradu 2003. a 2007. magistrirao višemedijsku umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Bavi se videom, različitim scenskim formama, pisanjem.




Marija Đorgović, rođena 1978. godine u Beogradu. Diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Saradnik Studentskog kulturnog centra (2001-2003) i Galerije Grafički kolektiv (2005-2006). Učestovala u organizaciji i realizaciji različitih projekata u oblasti savremene umetnosti. Radi kao kustos u Muzeju

istorije Jugoslavije u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 16.02.2010.