Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dva sveta

Petak, 15. jul u 19h. Var]a Nair , prezentacija projekata WomanoFesto i Od ponedeljka do ponedeljka, uz video projekcije. Subota, 16. jul u 13h. Tematsko stručno vođenje
Varša Nair: Identitet, telo i teritorija; medijacija: Dragana Žarevac, vizuelna umetnica i Gordana Dobrić, kustoskinja

Likovna galerija, Knez Mihailova 6 i Galerija Podroom, Trg republike 5 (radno vreme: svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom zatvoreno)


Izložba DVA SVETA


od 30. juna do 23. jula

Umetnice:

Danica Dakić (BiH/Nemačka), Varša Nair, (Indija/Tajland), Lucija Nimcova (Slovačka/Belgija)
kustoskinje: Gordana Dobrić i Dragana Žarevac


Projekat/ izložba Dva sveta bavi se aktuelnim i globalnim problemom umetničke, kreativne i intelektualne migracije unutar prostora savremene vizuelne umetnosti kroz primere stvaralaštva tri umetnice visiko pozicionirane na likovnoj sceni koje imaju iskustva različitih društveno-političkih matrica, a svaka se u svojoj praksi bavi pitanjem identiteta u različitim zonama – nacionalnog, rodnog, klasnog, verskog, teritorijalnog.
Autorke istražuju promene nastale u prostorima geografije, politike, tela i slike unutar mreže vektora koji dominiraju globalnim prostorom savremenog sveta.

Prateći program izložbe:

Petak, 15. jul u 19:00
VARŠA NAIR, prezentacija projekata WomanoFesto i Od ponedeljka do ponedeljka, uz video projekcije

Biće reči o dva dugoročna projekta bazirana na interdisciplinarnoj saradnji i formiranju svojevrsne „laboratorije“ u čijem fokusu je eksperimentisanje sa kreativnim praksama. WomanoFesto je program koji od 2001. Varša Nair sprovodi kroz seriju umetničkih radionica koje odstupaju od uobičajene forme jer umetnica uključuje ljude iz okruženja da bi se kroz njen dijalog sa lokalnim stanovništvom stvorili uzbudljivi kreativni procesi koji daju neočekivana rešenja. On line projekat Od ponedeljka do ponedeljka započet je 2011. i zasnovan je na stalnoj komunikaciji dve umetnice, Lene Erikson (Bazel, Švajcarska) i Varše Nair (Bankok, Tajland). U fiksiranom ritmičnom toku, od ponedeljka do ponedeljka, umetnice na velikoj geografskoj udaljenosti razmenjuju misli, sud o umetničkim i kreativnim procesima i svojim praksama.

Subota, 16. jul u 13:00
Tematsko stručno vođenje
Varša Nair: Identitet, telo i teritorija;
medijacija: Dragana Žarevac, vizuelna umetnica i Gordana Dobrić, kustoskinja

Indijka, rođena u Kampali (Uganda), Varša Nair je studirala slikarstvo na Univerzizetu u Barodi (Indija) a živi i umetnički deluje u Bankoku, Tajland. U svom pristupu umetnosti poziva se na multidisciplinarnost i interaktivnost te njen rad obuhvata različite pristupe i žanrove, uključujući performans, crtež, instalaciju, video, pisanje i organizovanje projekata. Visoko je pozicionirana na savremenoj azijskoj sceni savremene umetnosti, izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u uglednim institucijama i manifestacijama u celom svetu (Tejt Modern, London, Muzej Pankov, Berlin, Njujorški univerzitet Stainhart, Peking, Nju Delhi, Kuala Lumpur, Torino, Glazgov, Hong Kong, itd.).

Sreda, 20.jul u 19:00
Grupa 484: Granica je zatvorena, prezentacija trogodišnjeg projekta realizovanog u azilantskim centrima u Srbiji;
učestvuju: Snežana Skoko, Ivana Bogićević Leko i Robert Kozma

Četvrtak, 21. jul 17:00 do 20:00
Grupa 484 i ARTEDU, Neme mape, radionica za mlade;
koncepcija i realizacija: Nena Skoko, Ivana Bogićević Leko, Ana Nedeljković
Datum objavljivanja: 13.07.2016.