Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dušan Vranić: Beskrajno putovanje

Izložbu Dušana Vranića "Beskrajno putovanje" čini kolekcija relativno novih fotografija iz Avganistana, nastalih u poslednje tri godine. Izložba traje od 5. - 7. decembra, 2012. godine u prostoru Amerikana, Doma omladine Beograda.


 


Autor se odlučio za mirne, neutralne fotografije, koje nisu tipične ni za njegov ni za rad agencije Associated Press, ali nam na suptilan način otkrivaju život iza kulisa rata u Avganistanu.



Dušan Vranić, trenutno urednik fotografije Associated Press za Izrael i Palestinske teritorije. Za Associated Press počeo da radi 1987. u Beogradu. Tokom karijere je pokrivao mnogobrojne velike sportske događaje, pad komunizma u istočnoj Evropi, raspad Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, ratove, politiku. Bio je urednik fotografije AP za Jugoistočnu Evropu, Irak i Avganistan. Radio u dnevnoj Politici od 1983. do 1987. godine. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad.





Beskrajno putovanje Dušana Vranića



U vreme renesanse za razboritog čoveka govorilo se – ima nos. Danas se za dobro obaveštenog kaže da – ima oko. Fotografija je danas pre svega – informacija. Autentična, dokumentovana vest koja nam je dostupna zahvaljujući ljudima kojima je posao da imaju – otvorene oči. Jedan od njih je i Dušan Vranić. Rođen je u Beogradu 1962. godine. Već u sedamnaestoj godini je shvatio da njegova ljubav prema košarci nije dovoljna za uspeh na tom polju. Ubrzo potom je shvatio da, iako je talentovan novinar, novinarstvo nije dovoljno da u potpunosti ispolji svoj senzibilitet. Porodično zaražen fotografijom, otac Srboljub je bio dugogodišnji fotoreporter Politike, odlučio se za taj put.

Počeo je u Omladinskim novinama 1980, a pre prelaska u Politiku 1983. sarađivao je u još nekoliko novina. U agenciji Associated Press je od 1987. godine: trenutno je u Jerusalimu kao šef fotografa za Izrael i Palestinske teritorije. Video je pad komunizma u istočnoj Evropi i raspad Sovjetskog Saveza. Bio je u više ratova nego što je planirao: ispratio je povlačenje Rusa iz Avganistana i dolazak Amerikanaca u tu zemlju. Fotoaparatom je nadgledao Rumunsku revoluciju, često je odlazio i vraćao se sa Kosova, video je sve ratove u bivšoj Jugoslaviji, bio ranjen u Vukovaru 1991. godine. Bio je u Iraku 1991. kada Buš stariji nije hteo da ga okupira, ali i 2003. kad ga je Buš mlađi okupirao. Od 2006. do 2009. je šef foto-operacija AP u Iraku, a od 2009. do 2011. godine u Avganistanu. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad.

Izložbu Beskrajno putovanje u Domu omladine čini kolekcija fotografija iz Avganistana napravljenih u poslednje tri godine. Autor se odlučio za mirne, neutralne fotografije koje, iako nisu tipične ni za njegov ni za rad agencije AP, na suptilan način otkrivaju život iza kulisa rata u Avganistanu. Izložba je priređena povodom 50 godina života i 25 godina rada Dušana Vranića u agenciji Associated Press.


 



Datum objavljivanja: 03.12.2012.