Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dušan Rajšić: Igra tenzija i sila

U sredu, 11. septembra u 19h u Galeriji SKC Novi Beograd, otvara se samostalna izložba skulptura autora Dušana Rajšića, pod nazivom, "Igra tenzija i sila".


 


Dušan Rajšić je rođen u Gospiću (Hrvatska) 1970. godine. Studije vajarstva započeo je na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu 1990. godine, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1996. godine. Član je ULUS-a i urednik likovnog programa Centra za kulturu u Lazarevcu.


"Rajšić neguje  klasičan pristup vajarskom radu. Izražava se prirodnim likovnim jezikom  koji počiva na ikoničnosti semantičkog znaka, odnosno na prikazivanju realnog sveta, odakle i  podsticaji za njegovu skulpturu. Tema je ljudska  figura ili njen deo, ređe portret, ali se u njegovim najnovijim  radovima mogu prepoznati i oblici organskog sveta ili samo njihovi ritmovi.

Početni podsticaj za rad daje doživljaj koji upravlja izborom elemenata za realizaciju dela. Oblici koje kreira starodrevni su, monumentalni i pobožni u ritmu svojih pokreta, u igri tenzija i sila, u svojoj jedinstvenoj nepokretnosti, u veličanstvenoj plastičnoj i psihološkoj smirenosti. "Hvatanje" pokreta i sugerisanje "uzastopnih položaja" pri realizaciji i prikazivanju autorov je prevashodni cilj. 

Način modelovanja autora varira od potpuno realističkog do krajnje ekspresionističkog. Uočljivo je i neposredno pulsiranje osećaja koje, prilikom izvođenja, skulptor prenosi u glinu. Jasno se razaznaje potez na površini mase i gest  kojim je oblikovana. Forme su lako ustalasane, dok je njihova  spoljna linija nemirna, iskidana, barokizirana. Deformiteti i redukcije - stvaraočeve intencije - pojačavaju unutarnju mišićnu napetost figura, a sve to skupa lišava umetničke oblike i najmanjih primesa akademske izveštačenosti, obogaćujući ih svojevrsnim  nabojem." Zvonko Osrečki


 



Datum objavljivanja: 09.09.2013.