Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dušan Radovanović: Glavom na zid

Izložba "Glavom na zid" autora, Dušana Radovanovića, otvaranje izložbe u utorak, 8. decembra u 19h. Izložba traje do 18. decembra 2015. Galerija Doma omladine Beograda.

 


U rascepu između sveta života i sveta umetnosti



Likovi mladih ljudi, gotovo isključivo muškaraca, donekle stilizovani i uvećani do maksimalnih razmera koje neka posebno za njih izabrana zidna površina na ulici, u dvorištu ili na školskom igralištu omogućava, često praćeni memorijalnim porukama, a nekad samo godinama rođenja i smrti, postali su već sasvim standardan element urbanog pejzaža Beograda, kao i mnogih drugih gradova u okruženju. To su ujedno portreti heroja ulice i 'memento mori' za svakog prolaznika. Iako obično nisu stilski ugrađeni u ambijentalne celine prostora u kojima ih zatičemo, oni tu nesumnjivo pripadaju, i okruženje to najčešće makar prećutno demonstrira time što takve murale niko u datom kraju ne dira. Naime, oni spontano bivaju prepoznati kao nešto što ujedno sakralizuje mesta na kojima su izvedeni i mitologizuje lokalne priče o smrtima i tragičnim pogibijama, ugrađujući ih u 'genius loci', u identitet te lokacije, ma ko da ubuduće na njoj živeo, radio, šetao se, ili prosto ubijao tu vreme. Kako to menja doživljaj svakog od tih mesta gde ih zatičemo? Kako to menja celokupnu percepciju grada? Kakve kulturne i umetničke, etičke i političke sadržaje to iznosi pred opštu javnost? Da li to ima ikakve veze sa vizuelnom umetnošću vremena u kome se dešava?



Izložba Dušana Radovanovića ostavlja ta implicirana pitanja otvorenim i ne daje finalne odgovore na njih, prepuštajući to posetiocima. Premeštanjem prizora koje ti radovi pružaju u likovnu galeriju, koja ima funkciju svojevrsnog vrednosno privilegovanog segmenta javnog prostora, on ih u stvari ujedno oneobičava i vidno rekontekstualizuje, pružajući im potpuno drugačiji status i drugu društvenu ulogu. Oni tu više ne svedoče više primarno o konkretnom događaju i nekoj specifičnoj zajednici za koju je bio tragičan, već o gradskom životu nekog vremena i njegovim vizuelnim manifestacijama. Forma u kojoj su izvedeni izlazi u prvi plan i nameće se kao kód koji treba usvojiti da bi se dešifrovali, dok se način na koji su tu predstavljeni ispostavlja kao materijalizovani iskaz sámog umetnika. Od nosilaca naracije o jednoj ličnosti, jednoj sudbini, jednom kraju ili jednoj zajedničkoj strasti i zajednici koja se oko toga obrazovala, oni se pretvaraju u vizuelne primere vernakularnih oblika umetnosti pamćenja. Međutim, obzirom da je galerija takođe javni prostor, takva rekontekstualizacija ne mora biti finalna. Šta će se tu desiti u komunikaciji izloženih dela i pubile, ostaje da vidimo, jer umetnik taj segment rada ostavlja krajnje otvorenim.



Stevan Vuković





Dušan Radovanović rođen je 1979. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine. Godine 2000. diplomirao je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu.



Samostalne izložbe:


2011. BEZBRIŽNI, Dom omladine, Beograd.



Grupne izložbe:


2014. Smuggling Anthologies, "Russian Forest", Comitato Trieste Contemporanea, Italy.

2014. Smuggling Anthologies, "Ruska šuma", Museum for the Idrija, Slovenija.

2013. Smuggling Anthologies, "Ruska šuma", Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka.

2011. Kultura sećanja, Intervencija u javnom prostoru, grupa IV, Šabac.

2011. Intervencija u javnom prostoru Art Tura,  grupa IV, Beograd.


 


Datum objavljivanja: 07.12.2015.