Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dušan Otašević: Autoportret

Otvaranje izložbe akademika Dušana Otaševića, pod nazivom, "Autoportret" i direktan prenos na 2. programu RTS-a u četvrtak 8 decembra, 2011. u 20 časova u Galeriji RTS-a, Takovska 10.


 


Izložba u Galeriji RTS-a naslovljena „Autoportret" jednog od naših najautentičnijih umetnika, akademika Dušana Otaševića, sastoji se od 13 objekata nastalih u periodu između 1995. i 2011. godine - reč je o 12 slova od kojih je sačinjeno umetnikovo ime i prezime i radu „Autoportret" koji će biti premijerno predstavljen. Pored ostvarenja koja se nalaze u vlasništvu umetnika, zastupljeni su radovi koji se čuvaju u beogradskom Muzeju savremene umetnosti i Muzeju Cepter,  i u privatnim kolekcijama.



 



"Niz slovnih znakova koji tvore ćirilično pismo, poređanih određenim redom, označavaju moje ime - Dušan Otašević. Prema uvreženom tumačenju, ime je sudbina te je, tako, reč o ličnosti. Ako se poremeti redosled slovnih znakova i zaboravi ponuđeno značenje, dobija se niz piktograma. Svaki od tih piktograma predstavljao je povod za pojedinačni rad na ovoj izložbi: svi zajedno čine moj likovni autoportret" - beleži Dušan Otašević.



Autor izložbe i teksta u katalogu je istoričar umetnosti Đorđe Kadijević. U tekstu kataloga kog je Kadijević koncipirao kao pismo Otaševiću, između ostalog, on saopštava: „Igra je jedna od retkih ljudskih radnji koje nikada nisu bile zabranjene. Vi ste, dragi Otaševiću, shvatili zašto je tako: jer se jedino igrom nije moguće igrati... Ako se u igri dotaknu ozbiljne stvari, pa i zaštićene „svetinje", to ne može biti kažnjeno a da se i kazna ne pretvori u deo igre. To je vaše strategijsko geslo. Utoliko efikasnije što u svakoj Vašoj igri ima neke čedne veselosti".



Dušan Otašević je rođen 1940. godine u Beogradu, gde je 1966. diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti, u klasi prof. Ljubice Sokić. Član je ULUS-a od 1967. godine. Priredio je 30 samostalnih izložbi i učestvovao na brojnim izložbama kod nas i u inostranstvu



Dobitnik je brojnih značajnih nagrada i priznanja: Politikine nagrade iz Fonda "Vladislav Ribnikar", nagrade za slikarstvo na Oktobarskom salonu, nagrade grada Čačka na 17. Memorijalu Nadežde Petrović, nagrade "Mića Popović", nagrade "Sava Šumanović", nagrade "Milan Konjović", itd. Kako laureat nagrade iz Fonda "Ivan Tabaković" Otašević je 1995. godine održao samostalnu izložbu u Galeriji SANU u Beogradu. Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 2003. godine, a redovni član 2009.godine. Ove godine imenovan je za upravnika Galerije SANU.



Pored slikarstva, Otašević stvara i u oblasti primenjenih umetnosti. Brzo napušta slikanje na platnu i okreće se kreiranju i izradi jedinstvenih umetničkih objekata. Izrađuje ih sećenjem, farbanjem, lakiranjem oblikovanih dasaka ili limova i njihovim sklapanjem u smislene, prepoznatljive motivske sklopove, u sažete vizuelne poruke o svetu i vremenu u kome živi i stvara. „Umetničke" pojmove u tumačenju vlastitog stvaralaštva zamenjuje «zanatskim tj. zanatlijskim» - recimo, crtanje naziva rezanjem, slikanje - farbanjem, same umetničke proizvode - prerađevinama, a često svoje radove naziva «igračkama za odrasle».



U direktnom prenosu otvaranja izložbe na Drugom programu RTS-a učestvovaće brojni gosti, likovni kritičari, umetnici, poštovaoci i poznavaoci stvaralaštva Dušana Otaševića.



Urednik i scenarista prenosa: Danijela Purešević, reditelj: Vujadin Vujović.


Portfolio Galerija RTS


 


 



Datum objavljivanja: 06.12.2011.