Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dušan Ninić: (Ne)vidljive predstave

Izložba radova autora Dušana Ninića, "(Ne)vidljive predstave", otvara se 30. januara u prostoru Beo_Project, Kalenićeva 4., Vračar.

 


Participaciju autodidakta Dušana Ninića u svetu umetnosti trebalo bi razumeti kao pokušaj promocije  spiritualnosti kroz formalno prestavljanje nadprirodnih fenomena u vizuelnim umetnostima. Sličan  princip zastupljen je i na poslednjem bijenalu u Veneciji i manifestovan je participacijom autora  poput Hilme am Klint, Rudolfa Štajnera i Karla Gustava Junga.  Ninićevi alhemijski crteži istovoremeno su rezultat njegove aktivnosti kao medijuma, i delimične  kontrole nad formom, dok je poreklo ovih apstraktnih manifestacija u nadprirodnom i podvesnom.  Ninićeva spiritualna kosmologija manifestovana je kroz prikaze stanja duše, mesta i molitive. Kako  kustoskinja Maja Ćirić navodi u pratećem tekstu, izložba koja pomera granice izmedu vizuelnih  umetnosti i spiritualnosti, a kao predmet teorije umetnosti, kontrapunkt je izlovanosti vizuelnih  umetnosti i impotentnosti da deluju izvan svog domena.





Dušan Ninić (1956) je pisac rođen u Zaječaru.  Do sada je objavio tri romana Otkrice(2003), Saznanje(2007) i Spoznaja(2010).  Njegovi radovi su interdisciplinarni, protežu se od filozofije do politike, u maniru magijskog realizma i aleksandrijskog sinkretizma.  Ilustrovanu zbirku pesama O duhu i u duhu objavio je 2012. godine.  Poslednjih godina sve vise je posvećen crtanju natprirodnih spirutalnih stanja.


 


 


Datum objavljivanja: 21.01.2014.