Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dušan Janković: Umetnik za novo doba

Muzej savremene umetnosti poziva na otvaranje izložbe „Dušan Janković: Umetnik za novo doba“ u petak, 20. maja 2016. u 19 časova u Galeriji-Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2). Autor izložbe je kustos Muzeja savremene umetnosti Žaklina Ratković.









Dušan Janković (1894-1950) je bio je izuzetno svestran autor, autentični protagonista vremena u kome je živeo, obrazovan i dinamičan, čije se stvaralaštvo ispolјavalo u raznovrsnim aspektima umetničkog delovanja. Sve do izložbe organizovane u Beogradu 1965. godine, njegov rad je kod nas bio manje poznat, s obzirom da je znatan deo života proveo van zemlјe, u Francuskoj, i da je umro veoma rano, 1950, sa svega 56 godina. Poslednja izložba ovog umetnika održana je pre skoro trideset godina. Dušan Janković u Francuskoj deluje kao slobodan umetnik, bavi se grafikom i crtežom, u prvim godinama svog umetničkog stvaralaštva i slikarstvom, kao i različitim disciplinama primenjene umetnosti. U Parizu dobija angažmane od velikih izdavača, Flamariona (Flammarion), Larusa Larousse), Mond Moderna (Monde Monderne). Postaje saradnik čuvene manufakture za izradu porcelana i

umetničke keramike u Sevru (Manufacture nationale de porcelaine de Sèvres) i fabrike porcelana „Bloš i sinovi“ (Bloch et Fils). Između ostalog, projektuje vilu u Sen Kluu kraj Pariza, kao i celokupnu unutrašnju dekoraciju i nameštaj. Prema Jankovićevom nacrtu realizovan je enterijer jedne sale Mulen Ruža. Paralelno sa ovom produkcijom, nastaju crteži i grafički listovi u tehnici drvoreza, bakropisa i litografije, u kojima preovlađuju predstave grada i predstave prirode.







Osim u Muzeju savremene umetnosti, u kome se čuvaju trideset i tri dela Dušana Jankovića, njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, kao i u privatnim kolekcijama. Na izložbi će biti predstavlјen izbor od oko 50 umetničkih dela iz svih perioda njegovog stvaralaštva.





Dušan Janković je rođen 1894. godine u Nišu. Zbog izbijanja rata prekida studije arhitekture, i priklјučivši se 1915. godine srpskoj vojsci, prelazi Albaniju i dospeva u Francusku. U Parizu upisuje privatnu školu za arhitekturu Arkej (Arcueil, 1917-1918), i potom kao državni pitomac studira na slikarskom odseku Nacionalne škole dekorativnih umetnosti (École Nationale Supérieure des arts Décoratifs) od 1918-1921. Osim crtežom i grafikom, Dušan Janković se bavio grafičkim oblikovanjem različitih vrsta publikacija, među kojima se izdvaja oprema i ilustracija knjiga, oblikovao je plakate, projektovao je enterijere i nameštaj, kreirao odevne predmete, scenske kostime i nacrte za tkanine, izrađivao nacrte za porcelan i keramiku. Na Međunarodnoj izložbi modernih dekorativnih i industrijskih umetnosti održanoj 1925. u Parizu, izlagao je i u našoj i u francuskoj selekciji, i bio potpredsednik međunarodnog žirija za oblast keramike. Po povratku u Beograd 1935. godine, uglavnom

se posvetio primenjenoj grafici i povremeno se bavio grafikom. Bio je umetnički instruktor Državne štamparije, tehnički direktor izdavačkog preduzeća „Novo pokoljenje“, umetnički urednik časopisa „Jugoslavija“. Godine

1948. postaje predavač primenjene grafike i dekorativnog pisma na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Osim u zemlji, njegove grafike su bile zastupljene na grupnim izložbama u Poljskoj, Americi, Danskoj, Češkoj. Umro je 1950. godine u Beogradu. Odlikovan je Ordenom Svetog Save V reda.







Izložba u Galeriji-Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića traje do 27. juna 2016. godine, svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom. Ulaz slobodan.


Za vreme manifestacije "Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10", 21. maja 2016. godine izložba je otvorena od 10 do 22 časa.


Lokacija Legata Čolaković http://www.planplus.rs/objekti/2090/legat-milice-zoric-i-rodoljuba-colakovica


 


Datum objavljivanja: 18.05.2016.