Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dupla ekspozicija

U četvrtak, 22. oktobra u 19 časova u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija u Zemunu, otvara se izložba pod nazivom, "Dupla ekspozicija".

 


Termin "dupla ekspozicija" je fotografski i filmski (u doba digitalnih tehnologija lako se stvara i efekat "višestruke ekspozicije"), uzet je kao metafora za: slojevitost, višeslojnost.


Svaka analiza, svako udubljivanje u neki problem dovodi do višeslojnosti. Istina  je višeslojna, realnost, značenje, istorijsko tumačenje, percepcija,emocionalni život, međuljudski odnosi...


Da li je ta višeslojnost odraz naše slabosti, naše nemoći da se dopre do suštine, da  se sagleda celina, ili se tu možda radi o našoj ozbiljnosti, o našim istančanim analitičkim sposobnostima kojima nijedan detalj, nijedna mogućnost ne može promaći - to je teško prosuditi, a mislim da i nije moguće.


U projektu učestvuju umetnici iz Austrije Gerda Lampalcer & Manfred Operman (koji nastupaju kao umetnički par)  i Inge Vavra. Gerda Lampalcer je direktor "Medijenverkštata", glavnog centra za nove medije u Beču koji postoji već 30 godina, a zajedno sa Manfredom Opermanom nastupa desetak godina, stvarajući video radove, filmove, video instalacije, fotografije, kao i složene projekte u kojima je dominantna sociološka analiza, često obojena suptilnim humorom. Inge Vavra je po obrazovanju grafičar ali eksperimentiše i sa drugim medijima. U najnovijim radovima bavi se analizom geografskih mapa raznih zemalja proširujući geografski pogled raznim drugim aspektima i slojevima: istorijskim, geološkim, sociološkim...


Od domaćih umetnika učestvuju Anando Nikolić i Marica Radojčić, koja je ujedno i autor projekta.


 


Datum objavljivanja: 19.10.2009.