Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dunja Jung & Lazar Leković: Only God can make a tree

U utorak, 17. marta u 19. sati u Galeriji SKC Novi Beograd, otvara se izložba akvarela i fotografija, autora Dunje Jung i Lazara Lekovića, pod nazivom, "Only God can make a tree".


 


Čovek i drvo povezani su na jedan skriveni, mističan način. Uzimajućidrvo ili šumu kao polazni motiv svojih radova Dunja Jung i Lazar Lekovićistražuju tu vezu. Izložba je stvaralački susret dva umetnika i njihovogpogleda, kroz dva različita medijuma, fotografiju i akvarel. Kod oba autoravidljiva je ista spona, priroda i čovek, ali je na njihovim radovima namernoizostavljen prikaz čoveka. Upravo to odsustvo i otuđenje čoveka od  prirode spojilo je ove dve poetike. Svaki od ova dva umetnika na sebi svojstvennačin kazuje priču o lepoti i tajni prirode i njenoj zapostavljenoj veličini.





Dunja Jung



Svoj izraz pronašla je u akvarelu ponegde kombinovanom sa drugim tehnikama. Akvarel je ipak polazna tačkasvakog rada, tom tehnikom ona udiše život šumi, a crtežom koji se provlači krozakvarel, daje joj ponekad ljudske osobine. Modifikovane i izmaštane, ponegderealne tek u naznaci, šume koje lebde, plešu ili streme u visine naglašavajusvoju životnost.





Lazar Leković



Fotografiše starom analognom tehnikom koristeći „pinhole“ kamere(cameraobscura) ručne izrade. Fotografije nastaju direktno na foto-papiru kaonegativi. Digitalna obrada je minimalna i svodi se uglavnom na korekcije svetlai formata. Sam postupak rada na fotografijama, tj. proces stvaranja za autoraje od velike važnosti. Ta tehnika podrazumeva detaljno, skoro meditativnopromišljanje o motivu, kadru, svetlu... Optička izobličenja, zrno, nečistoću naemulziji, teksturu papira i slično, autor koristi za postizanje efekta kojinaziva „estetika greške“ i koji odgovara njegovom senzibilitetu.


 



 


Datum objavljivanja: 17.03.2015.