Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dunav Dimitrija Pecića

U ponedeljak, 25. januara, 2010. godine u 19 časova u Savremenoj galeriji UK Ečka u Zrenjaninu otvara se samostalna izložba slika autora Dimitrija Pecića, pod nazivom, "Dunav". Izložba će trajati do 5. februara.

 


"Iako živi u Beogradu, gde je dinamičan i urban način života svakodnevnica, u vremenu u kom je izgubljeno poverenje u prirodni red, temu za svoje stvaralaštvo Dimitrije Pecić pronalazi u sasvim suprotnoj sredini, u netaknutoj prirodi. Ovaj ciklus pejzaža začet je 2002. godine u umetničkoj koloniji u Sentandreji i od tada obale Dunava kod Sentandreje ne prestaju da podstiču umetnika da istražuje ovaj likovni fenomen. Isti, tradicionalni, motiv se javlja izveden u različitim tehnikama, u crtežu, slici i grafici odnosno drvorezu tako da svi ovi radovi čine jednu tematsku celinu. Na prvi pogled prikazani su klasični pejzaži koji se ređaju u beskrajnom nizu, obale Dunava nad koje se natkrijulju krošnje. Ali voda, pesak i drveće su samo prizori koje umetnik dalje stilizuje, lišava ih svake narativnosti i svodi na simbole. Preko svoje vizije Dunava Dimitrije Pecić svetu otkriva nove lepote netaknutog praiskonskog mira. Slikanjem pejzaža umetnik reaguje na degradaciju životne sredine, koliko god se to činilo utopističkim pokušajem. Čovek se često meša u prirodne tokove, svesno ili nesvesno narušava prostor oko sebe ali dok još uvek postoje netaknute oaze umetnik podseća na njihov značaj i tako evocira aktuelne ekološke probleme.




Pejzaž u savremenom slikarstvu nije puko prenošenje predmetnosti, nego interpretacija ambijenta, individualna kod svakoga, u zavisnosti od temperamenta autora. Dimitrije Pecić polazi od predmetnog, viđenog pejzaža, sliku gradi posežući za najskromnijim likovnim izražajnim sredstvima – rasporedom linije i boje, postižući maksimalni izražajni dojam. Priroda pruža izobilje simbola, a autor odabira one koji odgovaraju njegovom raspoloženju, u slučaju pejzaža Dimitrija Pecića raspoloženje koje preovlađuje je melanholija. Osećanje tuge, potištenosti i praznine formulišu slikanje Pecićevih pejzaža bez i najmanjeg nagoveštaja prisustva čoveka kao razmišljanje o ljudskoj sudbini. "



Slavica Popov







Dimitrije Pecić je rođen u Prištini 1961. godine. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek, 1986. godine, i poslediplomske studije na istom fakultetu 1989. godine. Član je ULUS-a. Radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora.



Održao je četrnaest samostalnih izložbi i učestvovao na većem broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.



Izložbom je obuhvaćen ciklus pejzaža nastalih od 2002. godine do danas. Isti motiv se javlja izveden u različitim tehnikama, u crtežu, grafici odnosno drvorezu i slici. Na prvi pogled prikazani su klasični pejzaži koji se ređaju u beskrajnom nizu, obale Dunava nad koje se natkrijulju krošnje. Karakterističnim slikarskim postupkom, gde linija zadržava dominantnu funkciju, Pecić prizore kao što su voda, pesak i drveće preinačuje u mirne, statične kompozicije, dalje ih stilizuje i svodi na simbole.

 



Samostalne izložbe – izbor



1987.   Galerija Kolarčevog narodnog univerziteta, Beograd



1989.   Galerija Doma omladine, Beograd



1991.   Galerija Andrićev venac, Beograd (sа Ј. Kаlić и М. Тоmić, prateća izložba Оktоbаrskоg sаlоnа, аutоr izložbe Nаdа Sеfеrоvić)



1995.   Galerija ULUS-a, Beograd



1999.   Galerija ULUS-a, Beograd ;  Galerija FLU, Beograd



2000.   Galerija  "Petar Lеkоvić", Bar



2001.   Galerija  Dома kulture, Nоvi Pazar



2004.   Galerija  "Risim", Čačak (sа Z.Dimovskim )



2005.   Galerija  Dома kulture, Vrnjačka Banja  (sа М.Maksimovič  i D. Fulgosi)



2006.   Galerija Kulturnog centra Beograda;  Galerija Centra za kulturu , Stara Pazova



2007.   Umetnička galerija Kruševac;  Galerija "Beogradske tvrđave", Beograd



2009.   Galerija  savremene umetnosti  "Paviljon u Tvrđavi" Niš

 



Učestvovao na većem broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 



Nagrade



1985.   Nagrada za crtež  Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu



2005.   "Zlatna igla" – Prolećna izložba ULUS-a, Paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beograd



            "Veliki pečat" – Majska izložba grafike, Galerija "Grafički kolektiv", Beograd



2008.   Nagrada Bijenala grafike, Paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beograd


 





 


Datum objavljivanja: 18.01.2010.