Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Društvo neograničene odgovornosti

U petak, 18. maja u 19. sati u Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograd, Pariska 14., otvara se izložba autorke Irene Lagator Pejović, pod nazivom, "Društvo neograničene odgovornosti". Izložba traje do 24. juna, 2012. godine.


 


U Salonu muzeja savremene umetnosti predstaviće se umetnica Irena Lagator Pejović sa projektom Društvo neograničene odgovornosti. Irena Lagator Pejović rođena je na Cetinju 1976. godine a, živi i radi na relaciji Cetinje, Podgorica, Beograd.



U radu Društvo neograničene odgovornosti, Irena Lagator Pejović bavi se poimanjem javnog naziva današnjih privatnih korporativnih entiteta odnosno, bavi se distinktivnim značenjima koja su takvi nazivi kadri da proizvedu. Bavi se i pojmom prisustva.



"Posmatrano sa šireg kontekstualnog nivoa, ako razumijemo prostor i društvo kao relacione procese koji su uvijek u fazi konstrukcije; ako, polazeći od jednog od principa konceptualne umjetnosti - da umjetničko djelo ne mora biti izvedeno - inverzijom pojma ograničenosti i njegovom transformacijom više u progresivan ili plodan pojam neograničenosti, zar kao mnoštvo nismo u stanju makar da vizuelizujemo ili verbalizujemo, ako ne da proizvedemo ideju mogućeg, drugačije ustanovljenog Društva neograničene odgovornosti. Ukoliko jesmo kadri to da uradimo, kakve posljedice bismo uspjeli da ko-proizvedemo na mikro i kontekstualno osjetljivom nivou, onom na kojem su kao procesi zasnovani vrijeme, prostor i društvo. Zar, utoliko, ne bismo drugačije razumjeli značenje i konstitutivnu kompleksnost pojmova odgovornosti, subjekta i društva za koje bismo, zapravo, mogli postati neograničeno odgovorni. Instalacija Društvo neograničene odgovornosti možda ima za cilj subverzivno delovanje na kapacitet mnoštva, na relacije, produktivnost, humanost, što je suprotno od ciljeva umetničkog dela koje, u ovom slučaju, može delovati kao poetski korektiv ali i saznajno - estetska posledica, odnosno koja u teorijskom, istorijskom i kritičkom kontekstu temu čini vidljivom i razumljivom."



Irena Lagator Pejović


Rođena na Cetinju, Crna Gora, 1976. Živi i radi na relaciji Cetinje, Podgorica, Beograd. Diplomirala i magistrirala na FLU Cetinje. PhD kandidat na Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta Umetnosti u Beogradu. Tokom 1999-2000 boravila na  École Nationale Supérieure des Beaux-Arts du Mans, Francuskoj.



NAGRADE (selekcija):

Transforming Memory. The Politics of Images: International Biennial of Contemporary Art/24th -Nadežda Petrovic Memorial, Čačak, Serbia (zajedno sa: Mariana Castillo Deball), 2007

Milunović, Stijović, Lubarda, Art Pavilion Award, Podgorica, Montenegro, 2006

4th International Print Triennial, Cairo, Egypt, 2003

Reconstruction, 4th Cetinje international biennial of contemporary art, Montenegro, UNESCO prize for visual arts, 2002



GRANTOVI (selekcija):

AiR: ORTung, Salzburger Kunstverein/Deutschvilla, Strobl, Austria, 2009/2010.

AiR: Viafarini, Milano, Italy, 2007

AiR: Neue Galerie am Universalmuseum Joanneum, Graz, Austria, 2006

Modelmania: workshop with Olafur Eliasson and Yona Friedman, ArtExperience Domus Academy, Venice, Italy, 2005

 

SAMOSTALNE IZLOŽBE, PROJEKTI (izbor)

2010

Sfere: Irena Lagator & Wendelin Pressl. IG Bildende Kunst, Vienna, Austria

2008

What We Call Real, Atelier DADO-gallery for contemporary art, National Museum of Montenegro, Cetinje

2007

Is It Still Winter, Outside: Museum of Contemporary Art, Banja Luka, Bosnia&Hercegovina

Living Space, gallery "Beograd", Belgrade, Serbia

2006

Living Room, Art Pavilion, Podgorica, Montenegro

2005

Please Wait Here, Abbazia di San Zeno, Pisa, Italy (in collaboration with Fondazione TESECO per l´Arte)

2004

Passerby! Cultural Center gallery, Belgrade, Serbia


www.irenalagator.net


 


 



Datum objavljivanja: 17.05.2012.