Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Druga smotra ljubavnih kolebanja

U sredu, 11. novembra , 2009. godine u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograd, otvara se izložba, "Druga smotra ljubavnih kolebanja", autora, Aleksandre Stojaković i Predraga Kešelja. Izložba će trajati do 22. novembra.

 


Aleksandra Stojaković: "Udvajanje"




Dva akta su proizvod udvajanja jedne figure. Predstavljeni su kao dva različita položaja tela iste osobe. Različiti položaji tela simbolišu dva istovremena, ali različita doživljaja prostora i stanja koja prate te doživljaje. Okrenuti su ka zidu kao nečemu što definiše i ograničava taj prostor. Aktovi su izvajani u prirodnoj veličini i odliveni su u poliesteru.


 


Predrag Kešelj: "Pomeranje zida"


"Pomeranje zida"  je ambijantalni rad koji se bavi samim problemom prostora. Pomeranjem zida duž galerije napred-nazad, menja se njen oblik i njena zapremina. Ovde se pre svega radi o jednom zatvorenom prostoru, ali koji nije statičan, već dinamičan. On nije čvrst, stabilan, jasno određen prostor koji uliva sigurnost već se neprekidno menja i dovodi u pitanje naše predstave, predrasude i doživljaje vezane za ideju zatvorenog prostora. Ova dva rada su nastala odvojeno, u različito vreme i od različitih osoba da bi se na kraju spojila. Oba rada se bave problemom prostora, ali na dva različita načina. Kod rada Aleksandre Stojaković "Udvajanje", doživljaj prostora je predstavljen aktovima. Kod rada Predraga Kešelja "Pomeranje zida", prostor galerije menja svoju zapreminu kretanjem zida. I kod jednog i kod drugog rada prostor nije doživljen kao nešto što je statično. U ovoj postavci se ne radi samo o prostom skupu dva rada od dva autora, niti samo o instalaciji, već o zajedničkom projektu dva umetnika. Ne radi se samo o sklopu projekcije dva umetnika, već i o projekciji njihovog zajedničkog života sa svim onim što taj život nosi. Ova postavka je rezultat složene simbioze u kojoj individualno nije narušilo zajedničko, a zajedničko nije narušilo individualno,već se došlo do jednog novog kvaliteta.


 


Datum objavljivanja: 05.11.2009.