Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dragi Nedelčevski: Život u kutiji

U petak, 4. marta u 19 sati u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, otvara se samostalna izložba autora Dragog Nedelčevskog, pod nazivom, "Život u kutiji". Izložba traje do 18. marta. Izbor Đorđe Odanović.


 


Dragi Nedelčevski i njegov fotografski esej Život u kutiji u velikoj meri odražavaju aktuelnu situaciju na relevantnoj makedonskoj umetničkoj i fotografskoj sceni. Život u kutiji je rezultat višemesečnog posmatranja i svojevrsne vizualizacije jednog neobičnog porodičnog ambijenta – porodice samog autora. Ovaj projekat može stoga da se svrsta u kategoriju porodične fotografije, mada nije pravljen da bi bio album sa fotografijama, koji obično nudi uvid u porodične skupove organizovane povodom raznih praznika, godišnjica i drugih svetkovina.

 



Projekat pre svega nudi priču o svakodnevnom životu u jednoj porodici, autentičan dokaz o trivijalnoj „dramaturgiji“ svakodnevice, o neprestanom toku malih, sitnih radnji koje čine život. Glavnu ulogu u ovoj autorskoj i porodičnoj „drami“ tumači Mane Nedelčevski, autorov sin koji boluje od teškog oblika cerebralne paralize. Nedelčevski  fotografsku priču o porodičnom okruženju ne pravi portretisanjem likova i posebnih događaja, nego stalnim i beskonačnim zapisivanjem trenutaka iz Kosmosa svakodnevice: kretanja, mirovanja, tuge, bola, sreće, odmora, igre i drugih stanja. Likovi nisu statični modeli koji poziraju, već se oni slobodno ponašaju pred neprimetnim pogledom stalno prisutnog fotografskog objektiva.

 



U svom fotografskom pristupu, autor izbegava surovo posmatranje Manetovog „kliničkog stanja“ i pored neverovatne blizine i raznovrsnosti načina na koji ga objektivom fotoaparata stalno sledi. Baš naprotiv: ova „opasna” blizina, ovo cerebralno, ekspresivno razotkrivanje njegovog stanja i portretisanje neposrednog okruženja, nadilazi ono „odbojno“ i „sudbinsko“ i suočava se s tim.  Hrabrim približavanjem ponoru „odbojnog“, autor ga svojim fotografskim pristupom pripitomljuje i pretvara u svakodnevno prihvatljivo. Tvorac ovog fotografskog eseja ponire do samog dna drame opasnog postojanja, mireći se sa neophodnošću života sa onim što se uobičajeno smatra neprihvatljivim. Pričajući ovu foto-priču, on svedoči o bici sa životom koja je dobijena, uzdignuta na pijedestal i pretvorena u veličanje radosti življenja.



Valentino Dimitrovski, istoričar umetnosti





Dragi Nedelčevski (1958, Tetovo) je diplomirao na Pravnom fakultetu u Skoplju, 1983. Fotografijom se bavi od 1978. On je jedan od osnivača Fotokino kluba Čkrap! iz Tetova. Autor je više samostalnih izložbi, a izlagao je na više grupnih izložbi u Makedoniji i van njenih granica. Više puta je nagrađivan za svoj rad.



Đorđe Odanović (1956, Beograd) je fotograf, umetnik i vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Diplomirao je i magistrirao na FPU u Beogradu. Izlagao je na preko 20 samostalnih izložbi i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Velika Britanija, Francuska, Grčka, Makedonija, Peru. Vodio je i učestvovao je u nekoliko fotografskih radionica u Italiji i Makedoniji, a autor je i nekoliko umetničkih/fotografskih projekata. Dobitnik je najprestižnijih nacionalnih nagrada u oblasti fotografije. Umetnički direktor Galerije Artget 2010.


 



Datum objavljivanja: 03.03.2011.