Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dragana Žarevac: Još jedan okret

U četvrtak 4. decembra u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd otvara se izložba Dragane Žarevac "Još jedan okret". Izložba traje do 22. decembra, 2014. godine.

 


Dragana Žarevac (1959) pripada drugoj generaciji video umetnika koja u svom radu na originalan način integriše iskustva istorijske konceptualne umetnosti i neka od najvitalnijih plastičkih i idejnih rešenja nastalih na preseku dva medija, performansa i video umetnosti. Umetnica je do sada priredila više od 20 samostalnih nastupa i izložbi. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja od kojih izdvajamo međunarodnu nagradu za video art, ZKM, Karlsrue i SWR Baden-Baden,1998, Zlatnu sfingu na Video Medeji, Novi Sad 1999. i Nagradu 23. Memorijala Nadežde Petrović u Čačku 2005. Član je ULUS-a od 1990. i Maison des Artistes, Francuska od 1992 godine. Još jedan okret je multimedijalna instalacija sa sinopsisom originalno osmišljenim za izlaganje u Prodajnoj galeriji „Beograd“.


U video filmovima i video instalacijama Dragane Žarevac očitavaju se fragmenti i komentari na neke od ključnih političkih, rodnih i evropocentričnih tradicija mišljenja i mitova savremenog čoveka. Na umetničkom planu i u njihovoj konačnoj realizaciji, ove teme prepoznajemo kroz dva najčešća prostorna i filmska montažna postupka. Kroz prvi, u montaži video filma, koji najčešće podrazumeva postupak usaglašavanja čisto filmske priče u u kombinaciji sa oživljavanjem ritualnog, audio-vizuelnih elemenata bliskih građenju slojeva slikarske materije ili interpunkcijama minimalističkih muzičkih partitura. I drugi, prostornu montažu video instalacije, sa kojom se jedinstvenim sistemima audio-vizuelnih projekcija organizuju čitave mreže nestabilnih akustičnih tela, u javnim prostorima galerije ili muzeja re-kreiraju izgledi drevnih hramova, izolovani prostori tišine i glasa, gluve sobe koncentracionih logora ili sasvim nepoznati prostori auditivno-vizuelnog suspensa. Iako njeni radovi ne pripadaju nekom od militantnih feminističkih rukopisa u savremenoj umetnosti, Dragana Žarevac izgradila je nakon tri decenije umetnički opus koji se izdvaja po prepoznatljivom govoru žene umetnice kao i po originalnoj interpretaciji o preraspodeli tradicionalnih društvenih, rodnih ili akustičnih autoriteta na one koji možda tek treba da nastanu.


Još jedan okret je multimedijalna instalacija sa sinopsisom originalno osmišljenim za izlaganje u Prodajnoj galeriji „Beograd“. Umetnica ovo sećanje tela žene oživljava u specifičnom autobiografskom narativu i u kontekstu autoimune bolesti koja za posledicu ima potpunu degeneraciju mišića i urušenu arhitektoniku tela koja vodi ka potpunoj nepokretnosti. Sugestija gotovo opipljive granice fizičke izdržljivosti i duhovne nemoći jednog tela i duha, bola opevanog i vremenski konzumiranog u estetici žudnje i plesnoj arhitektonici argentinskog tanga – akcentovana je prostornim razmeštajem dve video projekcije. Jedne, koja oživljava snagu melanholičnog tanga, u dualističkim ritmovima pesme koja poručuje „tvoj umor od života, i moja želja da se borim“ Rubena Huareza...i one druge, sa predstavom nepokretnog ženskog lica, tela horizontalno položenog na tlo u stanju izolovane meditacije, pokušaju uspostavljanja psihofizičke ravnoteže ili zatečenog u afektu plača kojim se telo uvek iznova rasterećuje svakog suvišnog emocionalnog afekta i suočava sa idejom o sopstvenoj smrtnosti.


Jelena Krivokapić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 


 


Datum objavljivanja: 02.12.2014.