Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dragana & Marko Stojanović: Just Machine

Druga po redu izložba iz redovnog izlagačkog programa otvara se 18. aprila od 20 časova. Postavka instalacija i skulptura autorskog para Just Machine jednostavna nazvana Old Cameras upravo u osnovi ima upotrebu neispravnih starih analognih aparata, koji predstavljaju osnovni skulptorski materijal.


 


Prvi stepen nastanka ovih skulptura i instalacija svakako je upcycle princip, prenamena predmeta koji su izgubili prvobitnu upotrebnu vrednost, u ovom slučaju, u umetnička dela: preko tristotine Praktika, Zenita i Kodaka, pažljivo sakupljanih i sklopljenih u celinu čine jedan narativ i sklop simbola subjektivne prirode.



Kako autori (Dragana i Marko Stojanović):  navode: "...Svi radovi koji će biti izloženi su sami po sebi neka vrsta simbola koji određuju naše identitete."



Takođe podlinija narativa očitava se i u poštovanju materijala, uslovno rečeno: jedna od skulptura jeste i krst kompletno izrađen od od foto-aparata brenda Zenit, a definicja zenita kao tačka nebeske sfere vertikalno iznad posmatrača i to je najviša  tačka na nebeskoj sferi, koja je pritom različita za različite položaje posmatrača na Zemlji. Definicija pomaže u transponovanju preko oblika skulpture, mehaničkog materijala- aparata u nešto metafizičko.



Publika će do 30. aprila imati vremena da pogleda skulpture i instalacije na multimedijalnoj postavci, ali i ima interakciju sa njima. Nećemo otkrivati detalje interakcije kako bismo iznenađenje sačuvali za dan otvaranja.



Ova izložba je takođe deo programa meseca fotografije, prvog internacionalnog foto festivala koji se održava u Beogradu tokom meseca aprila.



www.gradbeograd.eu


 


 



Datum objavljivanja: 18.04.2016.