Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dragana Kuprešanin, Dva oblaka

20. novembra u 19. sati u Maloj galeriji ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12., otvara se samostalna izložba crteža autorke Dragane Kuprešanin, pod nazivom, "Dva oblaka". Izložba traje do 30. novembra, 2012. godine.

 


Dragana Kuprešanin stvara crteže u tehnici ugljen na papiru, iscrtavajući zapravo strip storije. S obzirom da je, na našoj sceni nezavisnog stripa, već prisutna i kao strip autor, može se reći i da je strip storije transponovala u ono što mi doživljavamo kao izložbu serije crteža.

U stvari, uopšte nije važno gde počinje jedno i završava se drugo – u toj poeziji mešanja medija i formata krije se zanimljiva igra sa našom percepcijom, potrebno je da domaštamo izvesne sadržaje. Zašto da ne osmislimo vlastitu priču, umesto što čekamo da se neko drugi, tj. umetnica, trudi umesto nas. Umetnica je tu da zavrti naše pretpostavke, a nadgradnja je ono što čini naša imaginacija.

Pričati priču u formi stripa, to znači koristiti crtež koji se nastavlja kroz seriju crteža – ako je to što Dragana Kuprešanin radi strip, a ne znam zašto ne bi bilo, mi možemo da „pročitamo“ vizuelni materijal, koji se rasprostro na zidu. To znači, da baloni, listići i jagode na tim crtežima nešto govore. I to što govore, saopštavaju nam kroz slike koje se nadovezuju pred našim očima. Baš uzbudljivo! Možda možemo, prateći kvadratiće, da dokučimo njihovu misteriju...

Dalje, to je priča koja, kao što je to red u stripu, ima i tekstove postavljene u balončiće. Međutim, auh! Tekst je ispisan kineskim znakovnim pismom... Još jedan rebus koji čini da zastanemo i razmislimo, pre nego što zaključimo da smo „pročitali“ strip... Ili da smo „videli“ izložbu?

Budući da sam i sam strip autor, često sam dolazio u priliku da razmatram pitanje – šta je strip, tačnije – šta sve strip može da bude? U neko davno vreme, podrazumevalo se da je strip Paja Patak – i ništa više. Danas je to stanovište smešno. Savremeni strip se bavi širokim spektrom pitanja i ideja, i nije manje izražajan nego poezija, na primer. U naše vreme možete reći i da je Paja Patak poezija, a ljudi to neće smatrati skaradnim. Mogućnosti medija, uključujući tu i strip, su postale brojne, i kreću se u raznim pravcima. Postoji čitav niz autora koji se pre svega bave mogućnostima stripa kao medija. Art Spiegelman, u svom časopisu Raw, koji je izlazio u periodu 1980. – 1991., odvažio se na tada inovativno poigravanjem medijima – pored strip storija, kako američkih tako i evropskih autora, u listu su našle mesto i ilustracije, zatim nešto što bi se moglo nazvati ilustrovanom prozom i esejima, kao i reprodukcije ulja na platnu, koje tek po svom stilu i „zračenju“ mogu da budu dovedene u vezu sa stripom... Zahvaljujući ljudima kao što je Spiegelman, strip table su stigle do muzeja i galerija savremene umetnosti, a umetnici koji su se bavili različitim umetničkim disciplinama su postali dobrodošli na stranicama strip časopisa. U toj igri prevazilaženja starovekovnih predrasuda, ima nečeg oslobađajućeg.

U vremenu u kojem živimo, granice između medija su meke skoro kao granice između zemalja šengenskog ugovora, a čistunci koji su spremni da se ukopaju u svoje rovove deluju krajnje komično. Sve kombinacije su dozvoljene - muzika se stapa sa svetlosnom instalacijom, performer oslikava ulje na platnu, balerina iznalazi novi smisao nasupajući u nekom egzotičnom arhitektonskom ambijentu. Znam puno umetnika koji uživaju upravo u tome da preskoče ograničenja, ili očekivanja publike. Dragana Kuprešanin je jedan od njih, nastojeći da u našoj maloj sredini jednu galerijsku postavku uobliči kao strip.


Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf


Dragana Kuprešanin (1982), diplomirani likovni umetnik – specijalista slikarstva i grafički dizajner, autorka alternativnog stripa. Tokom dosadašnje umetničke aktivnosti, ostvarila preko 100 grupnih i više samostalnih izlaganja u zemlji i inostrantsvu. Dobitnica više prvih nagrada iz oblasti primenjene (grafički dizajn) i likovne umetnosti (crtež). Član ULUPUDSa, ULUSa i USUSa. U statusu samostalnog umetnika od 2012. godine.


 


Datum objavljivanja: 16.11.2012.