Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dragana Grujičić: Invertovana realnost

U Četvrtak, 20. juna u 19. sati u Galeriji SKC, otvara se izložba crteža i slika autorke Dragane Grujičić, pod nazivom, "Invertovana realnost". Izložba traje do 5. jula, 2013. godine.


 


Dragana Grujičić (Beograd, 1983) diplomirala je slikarstvo na FLU u Beogradu 2008. (klasa prof. Slobodana Rosandića). Specijalizirala u klasi prof. Čedomira Vasića, 2011. god. Samostalno izlagala na 17 izložbi i grupno na preko 35 izložbi u zemlji i inostranstvu. 


"Koristeći neka saznanja iz oblasti prirodnih nauka (posebno medicine i biohemije) u cilju pokušaja pronalaženja naučnih objašnjenja psiholoških stanja i iskustava, kombinovano sa lirskim pristupom i univerzalnim simbolima, pokušava  da odgonetne  tajne sopstvenog smisla. Trenutak kada jedna opsesija prevazilazi okvire misaonog i materijalizuje se u prostoru likovnog dela ključni je u simboličkom susretu sa samom sobom, i otvaranju prostora paralelnog nematerijalnog postojanja, kao projekcije materijalnog.  Promišljajući o tom unutrašnjem, duhovnom postojanju koje je uslovljeno materijalnim, javila se potreba za predstavljanjem dvojne prirode čoveka i sopstvene dvojnosti u pojavnom obliku. Filozofija dualizma govori nam da u ljudskom životu postoje dve sukobljene ili paralelne realnosti, materijalna i duhovna.  Postojanje paralelne realnosti takođe upućuje i na mogućnost istovremenog proživljavanja različitih životnih izbora, materijalizaciju konflikta, ali i pomirenja sa sobom, koje i jeste krajnji cilj kojem težim. Razlaganje... udvajanje, suočavanje sa dvostrukom prirodom čoveka i suočavanje sa sobom, mogući je odgovor na slici."   D. Grujičić

                                                                                                                          


Fenomen dualizma prožimao se kroz istoriju civilizacije na različite načine. U egipatskoj kulturi verovalo  se da se rođenjem čoveka u njegovo telo implementira dvojnik Ka, koji ga prati ceo život i nastavlja da živi nakon fizičke smrti. Hrišćanska vera zasniva se na svetom Trojstvu Oca, Sina i Svetog duha. U Slovenskoj mitologiji postoji dvojna božija priroda; Belobog i Crnobog. U Škotskoj to je Fetch, onaj koji dolazi po čoveka da ga odvede do smrti. Prema tom tumačenju, kobno je sresti samoga sebe. Za Jevreje, pojava nečijeg dvojnika nije bila znak predstojeće smrti već dokaz dobijanja proročkih sposobnosti. Legenda zabeležena u Talmudu govori o čoveku koji je, tražeći Boga, sreo samoga sebe.


 



Datum objavljivanja: 19.06.2013.