Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dragan Vojvodić: Bez zvuka

U ponedeljak 2. novembra u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu otvara se samostalna izložba novosadskog umetnika Dragana Vojvodića, pod nazivom, "Bez zvuka". Izložba traje do 19. novembra, 2015. godine.


 


Istraživanja Dragana Vojvodića  kreću se u proširenom polju umetnosti  u kome ukrštajući performans, umetničku akciju, print, fotografiju, video, objekte i instalaciju in situ u prirodi i urbanim sredinama gradi svoju multimedijalnu umetničku praksu. Prisutan  na likovnoj sceni od sredine turbulentnih devedesetih godina, izgradio je specifičan likovni rukopis osoben po katarzičnoj, ekspresivnoj i sugestivnoj energiji. Uprkos tadašnjoj dominantnoj političkoj i kulturnoj izolaciji on učestvuje u brojnim internacionalnim projektima u inostranstvu. Osnažen novim idejnim koncepcijama i kreativnim iskustvom on ispituje i istražuje fluidnost i granice medija. U projektu „Crna rupa“ autor fokusira fenomen stvari koje nestaju (kolekcioniranje gramafonskih ploča)  i implicira brisanje memorijskog koda. U svojoj intenzivnoj umetničkoj praksi, Vojvodić pokušava simbolično da akcentuje/pozicionira/izdvaji fenomene savremenog doba i iniciranjem interkulturalnog dijaloga o identitetu, slobodi, sećanju, on traga za umetničkom Utopijom.

 


"...Kroz vizuelni, autobiografski diskurs i reinterpretaciju lične mitologije njegovi radovi objedinjeni nazivom Bez zvuka, problematizuju fenomene individualnog i kolektivnog identiteta, sećanja, protoka vremena. Kako memorisane slike naše prošlosti transformisati u sadašnje vreme, razumeti njihovo značenje i poruke koje nam šalju? Umetnik kroz sopstveno subjektivno iskustvo govori o univerzalnim ljudskim vrednostima, podstičući našu memoriju, a potiskujući sklonost  ka zaboravu. Iako realizovani u različitim medijima (instalacije i fotografije), jedinstvo navedenih radova se iščitava na metaforičnom nivou kroz njihovo značenje i poruku. Takođe elemenat koji ih povezuje je forma kruga, simbola smene i kretanja..." (iz teksta Svetlane Mladenov)


Dragan Vojvodić (1965. Kula), studije započeo 1991. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao 1995. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1996. učestvovao u rezidencijalnim projektima u SAD-u, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Islandu, Finskoj, Švedskoj i Norveškoj. Samostalno izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Parizu, Bergenu, Geteburgu i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Nastupao na međunarodnim festivalima performansa u Hrvatskoj, Mađarskoj i Italiji.


 



Datum objavljivanja: 02.11.2015.