Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dragan Paunović: Strip i ilustracija

Četvrtak 14. maj u 19h. Srećna galerija (traje do 25. maja), Dragan Paunović, "Strip i ilustracija", retrospektivna izložba radova.


 


Dragan Paunović (Majdanpek, 1981), slikar, strip autori ilustrator. Diplomirao na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti uBeogradu. Izlagao na više grupnih i samostalnih izložbi. Objavio je strip album„Družina Dardaneli“ (Systemcomics, Beograd, 2011) po scenariju Pavla Zelića,kao i adaptaciju bestselera Dejana Stojiljkovića „Konstantinovo raskršće“(Systemcomics, Beograd, 2012-13), za koju je Stojiljković napisao scenario.Aktivan je i na polju ilustrovanja knjiga i muzičkih izdanja.



„Retki su samosvesni umetnici, velikodušni sa svojim talentom ineopterećeni kategorijama i titulama do te mere da svoju kreativnost iskazujusa podjednakom strašću i na platnu, u kadru stripa, omotu CD-a, nalepnicipivske boce ili ljudskoj koži. Dragan Paunović je baš takav stvaralac, svestrani sinestetičan u svojoj vizuelnoj sublimaciji književnosti, muzike i filma uilustracijama i stripovima koji nose jak autorski pečat prepoznatljiv na prvipogled. Na pedesetak radova, i to sve do jednog originala, koji u njegovojprvoj retrospektivnoj izložbi obuhvataju i prvu deceniju stvaranja od2004-2014. godine, Paunović nam se ogoljava svojim snovima, ili pre košmarima,koji pocrtavaju sva njegova dela.



Neki od uzora koje Paunović spominje su očigledni, a neki i ne. Urazličitim periodima, na njega su uticali i sineaste kao Tim Barton, Ken Rasel,Dejvid Kronenberg, KlajvBarker ali i stripovi poput Asteriksa, Bluberija iKonana na kojima je odrastao. U svetu ilustracije i stripa su to pre svega H.R. Giger, KoradoRoi, Alfredo Alkala… U književnosti zato postoji jedno ime presvih – HauardFilipsLavkraft kojem prepisuje lavovski deo svog opusa. A ipak, nemože da stvara bez muzike, i možda je upravo ona najveći podsticaj njegovomradu.



Edukovan za slikarstvo, Paunović je iskoristio dobijeno obrazovanje dabi svoju umetnost primenio i učinio je dostupnijom nebrojenim konzumentima,oplemenjujući svaki ilustratorski zadatak iščašenim stilom i snažnom emocijomkoji rezoniraju na dubljem spoznajnom nivou. Beskompromisan i samouveren, ontakođe i kontinuirano uči, i taj razvojni put je očigledan kako uilustracijama, ali još više u stripu. U devetoj umetnosti je kroz uspešneserijale „Družina Dardaneli“ i „Konstantinovo raskršće“, ali i sopstvenenagrađivane kratke radove i najnoviju saradnju sa francuskim scenaristom Dobsomu antologiji „Linije fronta“ zauzeo poziciju jednog od najplodnijih i najkvalitetnijihcrtača koji nasuprot trendovima ove specifične scene, stvara i objavljujeupravo u Srbiji.



Omiljene tehnike koje koristi - olovka (čak i hemijska olovka!), tuš,tempera, akril, i umeće koje pokazuje u svakoj od njih su još jedan dokazraznovrsnosti Paunovićevog izraza. Njegove zeleno-crne kombinacije, korenje istenje koje se pretvara u tkivo i organe, njegovi svečani ratnici i misteriozniljudi u odelima, i konačno, njegova čudovišta, neka transparentno nametljiva, adruga skrivena u zgrčenim usnama i odsjajima očiju, sve to zajedno jestezaokružen autorski svet, a ove ilustracije su samo prozori u njega. Da bi seotišlo korak dalje, neophodna je mašta i malo čarolije čiji nam se ključnesebično nudi u kaleidoskopu mračnih tonova celokupnog Paunovićevog dela.“



PavleZelić, pisac i strip scenarista


 



Datum objavljivanja: 14.05.2015.