Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dragan Lapčević: Teksture vremena

U četvrtak, 2. oktobra u 19 sati u Galeriji '73, Požeška 83a, otvara se samostalna izložba fotografija autora Dragana Lapčevića, pod nazivom, "Teksture vremena". Izložba traje do 14. oktobra, 2014. godine.


 


Dragan Lapčević rođen je u Beogradu 20.12.1966. godine. Diplomirao je filmsku i TV  kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kao snimatelj snimio tri igrana filma, nekoliko dokumentarnih, kratkih igranih i eksperimantalnih filmova, kao i veliki broj TV emisija.Za dva dokumentarna filma „Treći brk“ i  „Usluga čobanska“ je dobio nagrade za najbolji snimateljski rad.

Aktivno se bavi umetničkom fotografijom. Član je Foto saveza Srbije sa zvanjem F1 FSS. Izlagao je na preko 100 zajedničkih izložbi pod patronatom FIAP-a i FSS-a gde je više puta nagrađivan. Fotografije su mu izlagane na godišnjim izložbama nagrađivanih autora FSS  kroz izložbe „Na tragu svetlosti“u  Galeriji 73.  Fotografije su mu objavljivane na raznim konkursima i takmičenjima u „Refoto“-u časopisu za kulturu fotografije kao i u  National Geographic Serbia.



...Vraćajući se danima i nedeljama na lokacije Ivanova, Omoljice, Banatskog Brestovca, Kovačice, Uzdina, Banatskog  Novog Sela, Pločice i Starčeva, Lapčević se opredelio da stanovnike sela posmatra kako promiču između objektiva i zidova svojih banatskih kuća pokrivenih najneverovatnijim  teksturama. U ovom donekle duhovitom konceptu,oni su na fotografijama zaustavljeni u trenucima svakodnevne rutine sa biciklom, loptom, psom, u razgovoru, u trenutku predaha, komšijskom susretu, prodaji neke robe ili usluga i drugo. Fotografije Dragana Lapčevića postavljaju sve ove živahne i raznovrsne aktivnosti u ravan koja seže dalje od nekog samerljivog vremena, i prostora, na mnogo širu mapu Vojvodine, Balkana pa i jugoistočne Evrope. Život koji se odvija pred našim očima je tih i jednostavan, a kroz ove fotografije se ispostavlja kao vredan beleženja, jer malo banatsko selo povezuje sa bezbroj drugih mesta na planeti. Bez patetike, predrasuda i unapred zacrtanih konteksta, Lapčević se prepušta posmatranju, poigravajući se vešto elementima kompozicije, uz zasićen kolorit i naglašene kontraste vedrog letnjeg doba, duboke senke i raskošnu svetlost. Unutrašnjost seoskih kuća, iza zidova od nabijene zemlje za nas ostaje tajna. U fokusu je život zajednice, ili bar nada da takav život može biti rekonstruisan na osnovu niza pojedinačnih gestova, koji pulsiraju pred nama... . 


Iz kritike izložbe – Milica Lapčević 2014.


 



Datum objavljivanja: 29.09.2014.