Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dragan Dobrosavljević : Dinamika statike

U petak, 3. februara, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba autora, Dragana Dobrosavljevića, pod nazivom, "Dinamika statike". Izložba traje do 21. februara.


 


"Moji crteži su spona između crteža, slike, grafike... Kroz apstraktne forme, istražujem dinamiku pojedinačnih elemenata i tragam za ravnotežom u kompoziciji.

Polazište u radu mi je grafika, ishodište teži ka slici, a u osnovi svega je crtež. Moje dominantne forme su po pravilu uvek crne i oko njih se cela kompozicija vrti, čineći neku vrstu snažne niti koja prati ceo moj dosadašnji rad. One su produkt grafičkog pristupa i raznih grafičkih tehnika: sito, bakropis, akvatinta... Forma u sebi ima i elemente teksture i crteža koji su sami po sebi, dinamični, teški, robusni. Elementi imaju obrise zgrada, urbanih kartografskih površina pa čak i figura, oni intuitivno govore o unutrašnjoj borbi i nemirima koje nosim u sebi. Stalni izazov predstavlja traženje balansa među elementima, pa tako celina dobija sasvim drugi smisao kada u toku rada, u obrisima, uvodim jednu ili dve boje. Boja deluje   umirujuće na posmatrača čineći kompoziciju smirenom i stabilnom.

Skladna celina, rezultat je istraživanja, traženja, sečenja, oblikovanja i ispitivanja odnosa među elementima. Put traženja od nestabilnog, haotičnog, teškog ka mirnom, uravnoteženom i stabilnom je velika borba koja nudi bezbroj izazova."





Dragan Dobrosavljević je rođen 1982. godine u Čačku. Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti, 2003. godine, završio je u Beogradu. Diplomirao je 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na Grafičkom odseku u klasi prof. Dragana Momirova. Od 2009. godine  je član ULUS-a i RISIM (Udruženja likovnih umetnika Čačka), kao i Centra za vizuelna istraživanja KRUG u Čačku. Bavi se crtežom, slikarstvom, grafikom. Trenutno živi i radi Beogradu. Do sada je imao 18 grupnih i dve samostalne izložbe.


 



Datum objavljivanja: 01.02.2012.