Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dokumentarac o Vlahi Bukovcu

Nakon uspešnog gostovanja na retrospektivnim izložbama u Zagrebu i Hagu, poznato delo Vlaha Bukovca, Velika Iza vraća se u stalnu postavku Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Ovim povodom, 18. 03. 2010. sa početkom u 19.00 h u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, biće organizovna projekcija novog dokumentarnog filma o poznatom slikaru Vlahu Bukovcu.


 


Slika Velika Iza Vlaha Bukovca proslavila je mladog slikara na pariskom Salonu 1882. godine, a mladi autor je svojim radom prvi put pobudio pažnju francuske kritike. U fond Spomen-zbirke je uključeno 1965. godine. Velika Iza je od posebnog značaja za Spomen-zbirku Pavla Beljanskog zato što je zahvaljujući njoj ustanovljena nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog kojom se nagrađuju najbolji diplomski radovi studenata grupe za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon više od četrdeset godina slika je prvi put napustila izložbeni prostor Memorijala Pavla Beljanskog, krajem septembra 2009. godine. Kao deo velikih retrospektivnih izložbi Vlaho Bukovac – Hrvatski kozmopolit u Gemmentemusemu  u Hagu i galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, delo Velika Iza videlo je više od  50.000 posetilaca u Hagu i Zagrebu.


Život i bogati umetnički opus Vlaha Bukovca (Cavtat 4. avgust 1855 – Prag 23. april 1922), kao i njegov sveukupan značaj za likovnu umetnost, prikazan je u dokumentarnom filmu kroz najznačajnije događaje iz slikarevog života. Film započinje pričama o njegovom detinstvu u Cavtatu, prvim susretima sa bojama koje je pravio od cigli i plavila za veš, avanturama sa putovanja po Južnoj i Severnoj Americi, obrazovanja na Visokoj školi lepih umetnosti u Parizu, povratku u Hrvatsku i njegovom angažovanju u likovnom životu Zagreba i osnivanju Društva hrvatskih umetnika pa sve do mesta profesora na Akademiji u Pragu.


Jednosatno ostavarenje autorke Branke Šeparović, iz serijala „Škrinja“, u produkciji Hrvatske radio-televizije, realizovano je povodom izložbi u Hagu i Zagrebu.


Ulaz je slobodan.



Datum objavljivanja: 15.03.2010.