Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Doktorski umetnički projekat Danijele Mršulje

U Galeriji FLU, Knez Mihailova 53, u periodu od 24. aprila do 10.maja, održaće se izložba doktorskog umetničkog projekta, "Interaktivno i ambivalentno u vizuelnoj umetnosti", autorke Danijele Mršulje.


 


"Predmet mog istraživanja u okviru doktorskog umjetničkog projekta usmjeren je ka interesovanju za ambivalentno i interaktivno u vizuelnoj umjetnosti.


Istraživanje je proisteklo iz mojih zapažanja i razmišljanja u vezi aktuelne savremene umjetničke scene, a nakon posjete velikom broju izložbi i permanentnih muzejskih postavki tokom prethodne dvije godine. Na najvećoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti koja se svake druge godine održava u Veneciji, izvela sam u junu 2011. godine svojevrstan performans postavljajući svoje djelo u kontekstualnu interakciju sa djelima drugih umjetnika koji su svoje radove izložili u prostoru Arsenala i na drugim lokacijama 54. Bijenala. Performans realizovan tom prilikom predstaviću sa primjerima inerakcije mog rada „Polovine“ sa radovima sledećih umjetnika: Franz Westa, Andra Wekue, Rebecce Warren, Ide Ekblad, Fabiana Martia, Knok Mang- Hoa, Ryana Gandera, Mariane Castillo Deball, Merisa Angiolettia, Mai-Thu Perret i Antona Ginzburga.


„Polovine“ su geometrijski svedeni, biomorfni bijeli oblici do kojih sam došla tokom svog stvaralačkog procesa. Napravila sam ih nakon dugogodišnjih promišljanja i traganja za idealnom formom. Forma polovina čini sublimat estetskih i filozofskih istraživanja materije (kako u oblicima, tako i u materijalima koje nudi priroda).


Moj cilj je da stavljajući „Polovine“ u različite situacije i kontekste pokažem mogućnost interakcije sa drugim djelima kao i ambivalentnost njihovih novih čitanja".


Danijela Mršulja je rođena u Kotoru 1979. godine. Diplomirala je 2005. i magistrirala 2009. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Mrđana Bajića. Trenutno je na Umjetničkim doktorskim studijama na istom fakultetu. Od 2008. član je ULUCG- a.


Samostalne izložbe:


2011   „100% ART RECYCLABLE“, Galerija Hotell de Ville 18, Pariz,  „Simulakrum“, Galerija Zvono, Beograd  

2010   „Katena“, Galerija Josip Bepo Benković , Herceg Novi

2009   „Između“, Galerija Centar, Podgorica,  „In Medias Res“, Prodajna galerija „Beograd“, Beograd

2008   Kunstzentrum Bosener Muhle, St.Wendel, Nemačka,  „Pray for parents“, Gotički Karner i „International Gastatelier im Maltator“,  Gmund in Carinthia, Austrija, „Skulpture“, Gradska galerija, Kotor, Izložba skulptura, Galerija Zvono, Beograd



Performansi:

2011  „Stolica za Ai Weiwei-a“, Beograd   http://www.seecult.org/taxonomy/term/2418/0

2010  „Jastuci za čuvanje suza“, Herceg Novi http://www.youtube.com/watch?v=HLvOcJSbnHs

2005  „Povratak“, Beograd  http://www.montenegrina.net/pages/pages1/likovna_umjetnost/d_mrsulja/galerija.html



Skulpture u javnom prostoru:

2011    Porto Montenegro, Tivat, San Benedetto del Tronto, Italija

2010    Porto Montenegro, Tivat

2008    Gmund, Austrija, Kotor, Crna Gora

2007    Gorizia, Italija

2006    Otzenhauzen, Nemačka



Artist in Residence:

2011  Cite Internationale des Arts, Pariz

2008 Kunstzentrum Bosener Muhle, St.Wendel, Njemačka, Stipendija KulturKontakt Austrija, ’’International Gastatelier im Maltator’’,  Gmund in Carinthia, Austrija



Sajmovi umjetnosti sa galerijom Zvono:

2010   Art Moscow, Moskva

2009   Art Miami, Majami,  Art Moscow, Moskva

2008   Kunstart, Bolcano,  Art Moscow, Moskva, Viennfair, Beč          



Nagrade:

2009    Nagrada 42. zimskog salona, Herceg Novi

2008    Nagrada 41. zimskog salona, Herceg Novi

2007    Nagrada na izložbi Kotorski likovni umjetnici 2007, Kotor

2001    Nagrada za crtež, Fakultet Likovnih Umetnosti, Beograd


Datum objavljivanja: 21.04.2012.