Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dok nas smrt ne rastavi, Katarine Radović

U petak, 27. avgusta u 20 sati u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda otvara se samostalna izložba fotografija autorke Katarine Radović, pod nazivom, "Dok nas smrt ne rastavi: svadbe u Evropi". Izložba traje do 12. septembra.

 


U svom dvogodišnjem fotografskom projektu (2009 – 2010) Dok nas smrt ne rastavi: svadbe u Evropi Katarina Radović je  vrlo pažljivo i smerno fotografisala svadbe sa akcentom na parove koji su različitih nacionalnosti, iz razlicitih kultura,  sa drugačijim obicajima. Koncentrišući svoju pažnju na vizuelno istraživanje fenomena svadbene ceremonije, umetnica beleži svojim fotografskim slikama konstantnost i nepromenljivost ovog fenomena, uočavajući istovremeno da je institucija braka devastirana (što potkrepljuje i bizarni izgled odabranih scena sa zaspalim gostima ili praznim stolovima sa nepojedenom svadbenom tortom), ali i da klasična maksima "dok nas smrt ne rastavi" ipak pruža malo nade za budućnost ljudske rase  (romantične scene zagrljaja mladenaca). Koloristički tretman fotografskih slika koje su predstavljene na ovoj izložbi svojim intenzitetom potvrđuje raznovrsnost emocionalnih stanja koja su sastavni deo ovog antropološkog fenomena, a svedenost samog prizora pojačava nameru umetnice da na objektivan način predstavi situacije koje odišu ličnim, subjektivnim doživljajima.

 

Katarina Radović (1976, Beograd, Srbija) je studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Saseksu u Brajtonu, u  Velikoj Britaniji, zatim fotografiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala 2006. Kao slobodni umetnik  učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Sloveniji, Austriji, Českoj, Litvaniji, Španiji, Holandiji, Francuskoj, Egiptu, Japanu, itd. Dobitnik je stipendije Kultur Kontakt za 2007. godinu, a njeni radovi nalaze se u nekoliko  javnih umetničkih kolekcija u Evropi. Trenutno završava dvogodišnji fotografski projekat koji podrzava i sponzoriše Evropska kulturna fondacija (ECF).


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 25.08.2010.