Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dodirivanje stvarnosti Nataše Budimlije

U ponedeljak, 5. oktobra u 19 sati u Galeriji Atrijum, Biblioteke grada Beograda, otvara se samostalna izložba akademske slikarke Nataše Budimlije Marković, pod nazivom, "Dodirivanje stvarnosti". Izložbu će otvoriti Ivanka Lazović, istoričar umetnosti.

 


"Izložba Nataše Budimlije Marković ima naziv "Dodirivanje stvarnosti" sa metaforičnim značenjem našeg bitisanja u savremenom dobu i društvu. Izloženi radovi se prvi put prikazuju. Izložbu čini likovni deo  kao jedna celina i radiofonski zapis. Likovni deo sadrži nekoliko ciklusa, podeljenih po tehnikama i načinu materije u kojoj su nastali: metali, crteži, slike, sitna plastika - odlivci u gipsu i poliesteru manjeg formata, tri digitalna printa i digitalna animacija.


Ciklus radova u metalu su neka vrsta njene potrebe za crtanjem i čine ga instalacije napravljene od aluminijuma, postavljene na zid i u slobodnom prostoru. To su delovi metala sa konzervi od materijala za reciklažu. Ideje ready - made-a i Marsela Dišana vešto je inkorporisala u svoju umetnost.


Postupak izrade ovih radova je crtanje, dubljenje noktom, glačanje kašičicom, šilom i svim ostalim alatkama koje koriste vajari. Ovako obrađen materijal pruža mogućnost da se dalje ta materija umnoži i učvrsti. U kasnijem postupku izrade nastaju odlivci u gipsu i poliesteru. Na radovima u metalu predstavljeni su likovi: autoportret, likovi njene dece, lik prijateljice i njene dece. U postupku izrade likova umetnica prvo zabeleži liniju, zatim pravi skicu i neki kroki, a kasnije nastavlja obradu lika. Radove u metalu radi direktno po modelu koji pozira. Metali kao materijal su zanimljivi zbog crtanja naličja.


Crteži su uglavnom autoportret i portreti njene dece i rađeni su na zgužvanim novinama i papiru, koji prelaze u reljef na kojem se crta sa tušem i sa različitim kombinovanim tehnikama - akrilik, vosak, parafinsko ulje. Reljef nastaje u funkciji crteža.


Portret joj je omiljeni motiv. Osnovni motivi su joj lik i njegovo naličje, koji odslikavaju psihološki izraz. Svedeni primarni oblik ljudskog lika se pojavljuje u prvom planu. Glave likova su  u nagoveštaju, sa linijama  u kojima se naziru njihovi osnovni prepoznatljivi atributi. Sugestivno dočarava likove, ističući njihove glavne crte.


Nataša Budimlija Marković osmišljeno kreira svoju umetničku priču, njena umetnost je modernog senzibiliteta i predstavlja inovaciju na našoj likovnoj sceni. Izrazita imaginacija i individualni likovni jezik su ključni elementi njenog umetničkog izražavanja."


Ivanka Lazović


 


Nataša Budimlija Marković rođena je 1972. godine u Beogradu. Diplomirala je na FLU u Beogradu, odsek slikarstvo kod prof. Milice Stevanović. Na istom fakultetu 2000. godine magistrirala kod prof. Anđelke Bojović. Član ULUS-a je od 1999. godine, kada je i dobila nagradu iz fonda "Petar Lubarda". Živi radi u Beogradu kao samostalni umetnik.


 


 


Datum objavljivanja: 30.09.2009.