Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dobri duhovi Savamale

U Beogradu je sa prvim talasom lepog vremena izvedena i prva od svih odabranih intervencija multidisciplinarne radionice “Akupunktura grada” koja je održana oktobra meseca u Beogradu.


 


“Akupunktura grada” je regionalni projekat koji uključuje radionice u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Skoplju i Splitu, a delom je podržan od strane Evropske Unije kroz program Kultura 2007-2013.



“Akupunktura grada”  ima za cilj da kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljša kvalitet urbanog života, poveća socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojača identitet četvrti. Intervencije mogu biti arhitektonsko-urbanistička, dizajnerska, pejzažna rešenja i umetnička ostvarenja koja će se realizovati na detektovanim problematičnim tačkama u prostoru. Osnovna pretpostavka metode "Akupunktura grada" je da se malim i preciznim intervencijama može uticati na kvalitet gradskog života.

 

Lokacija druge u nizu internacionalnih radionica “Akupunktura grada” je bila Savamala, najstariji urbani deo Beograda koji je u poslednjih 150 godina promenio izgled od živopisnog rečnog fronta do zapuštenog kraja koji karakteriše zagađenost izazvana saobraćajem i odvojenost kako od reke tako i od centra grada. Mnogi vide veliki potencijal za razvijanje jasne vizije budućnosti ovog dela Beograda upravo zbog njegove marginalizovanosti i propadanja.



Rezultati petodnevne radionice su, osim stanovnika Savamale i stručne javnosti, prijatno iznenadili i predstavnike opštine Savski Venac koji učesnicima pomažu u realizaciji projekata.



“Dobri duhovi Savamale”, samo su jedna od intervencija Akupunkture Grada koje će biti realizovane na području Savamale u toku 2013. godine.



Reči autora murala DOBRI DUHOVI SAVAMALE, studija “Kriška”:



Ghost people (dobri duhovi Savamale) simbolično predstavljaju personifikaciju problema  života u Savamali. Naš prvi Ghost bi trebalo da ukaže da obod Savamale koji se graniči sa Savom treba da ima veću povezanost sa njom. Zato je ovom Duhu u ruci brodić. Naši duhovi su maksimalno stilizovani, a boje svedene na crnu i belu, sa akcentima koji ukazuju na probleme. Šaljiv ton duha daje pozitivnu notu, i njegov karakter osvežava sumorne i napuštene zidove.



Drugi duh je bakica koja plete zato što kod luke u Savamali rade bake koje na ulici prodaju svoj ručni rad i stalno bivaju terane. Treći Duh je duh lika ludog za noćnim životom. U rukama drži krug, zbog naziva kluba pored čijih vrata se nalazi! Tu je i dobroćudni duh bulterijera, jer i kuce treba da nađu svoje mesto u Savamali.

Poslednji duh se nalazi u neposrednoj blizini Mikser House-a i predstavlja potrebu za zelenim površinama u ovom kvartu gde ljudi mogu da se opuste i izoluju od teškog saobracaja. Zbog toga je duh i skučen u malom prolazu.

Nadamo se da će se duhovi pojaviti na još zidova Savamale!


 



Datum objavljivanja: 08.05.2013.