Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Đorđe Aralica: Metal BRUT

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, Vojvode Živojina Mišića 1, Pančevo, izložba skulpture Metal BRUT autora Đorđa Aralice. 8. - 18. septembar, 2015. Otvaranje izložbe u utorak, 8.septembra u 19h.


 


Izložbu čini grupa od dvanaest do petnaest tematski povezanih skulptura galerijskog formata napravljenih od varenog hladno valjanog metala obradjenog patiniranjem i prohromskog metala. Skulptorski sadržaj je dopunjen grafičkim predlošcima.







Metal BRUT



Mesto u kome boravim u datom vremenu i njegov rutinski dnevni ritam najčešćе su inspiracija za teme mojih skulptura. Po pravilu, moju pažnju privlače predmeti iz svakodnevnog života koji su iznenađujuće slični gde god da se nađete. Moje knjige, kape i torbe opšte su prepoznatljive i lako se dovode u vezu sa običnim ljudskim situacijama. Međutim, ja nikad ne upotrebljavam prave predmete kao u umetnosti asamblaža, nego radije gradim svoju ličnu asocijativnu i monumentalizovanu interpretaciju forme. Predmeti na mojim skulpturama imaju galerijski format, ali prilikom rada, ja ih oblikujem kao da je reč o velikim urbanim skulpturama koje menjaju uobičajenu percepciju stvarnosti. Moja je namera da dimenzijama, izborom medija i očiglednom neupotrebljivošću mojih predmeta navedem posmatrače da u mojim skulpturama, kroz pizmu svog iskustva, potraže njihovo značenje.

Upravo ovakva skulpturom stvorena komunikacija krajnji je cilj mog umetničkog postupka. (autor)







Đorđe Aralica je rođen 1963. godine u Otočcu. Diplomirao je vajrstvo na FLU u Beogradu 1993. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a sa statusom Slobodnog umetnika. Izlagao je na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored umetničkog rada, od studentskih dana do 1999. godine radio je na konzervaciji živopisa i kamene plastike u srpskim srednjovekovnim manastirima. Radi u različitim medijima: terakoti, metalu i kamenu. Njegovo umetničko interesovanje je u domenu  istraživanja međuodnosa skulptoralne forme, medija i prostora, kao i česte suprotstavljenosti umetnosti skulpture efemernom kontekstu savremenog sveta.



Samostalne izložbe:



1998    Bad Girls, 12+ Galerija, Beograd



1999    Venus, All Gallery, Podgorica



2006    SpaceFormJerusalem, Kenyon Institute, Jerusalem, Israel



2009    TEXAS-Keyholes, The Dennis Gallery, Forster Art Complex, Sherman TX, USA



2010    City Luggage, Galerija ULUS-a, Beograd



2012    Cityscapes–BLOCK, Blok galerija, Novi Beograd



2013    Ad Libris­­, Prodajna galerija ‘Beograd’, Beograd



2013    Wheels and Suitcases, Galerija MMC, Novi Pazar



2013    Decembarski izbor, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd



2014    Težina lanaca, Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd


 



Datum objavljivanja: 07.09.2015.