Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Đoka Stojčić & Peđa Gavrović

U okviru manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, posetioci Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Rige od Fere 4, Beograd, imaju priliku da saznaju nešto više o životu i delu dva dorćolska umetnika - književnika Đoke Stojičića i slikara Peđe Gavrovića.

 



 


O angažovanju Đoke Stojičića u kulturnom životu Beograda i naše zemlje biće reči na tibini u četvrtak, 12. maja od 12 sati u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. Učetvuju: dr Miloš Nemanjić, Radomir Mićunović, Simeon Babić i Marina Lukić Cvetić.



Đoko Stojičić rođen je u selu Medna kraj Mrkonjić Grada. Diplomirao je i magistrirao jugoslovensku i svetsku književnost na Univerzitetu u Beogradu. Bio je glavni i odgovorni urednik lista Student i nedeljnika NIN, urednik Televizije Beograd, direktor Zavoda za međunarodnu naučnu, prosvetnu, kulturnu i tehničku saradnju Republike Srbije i ministar kulture Republike Srbije. Ambasador Savezne republike Jugoslavije u Češkoj bio je od 1994. do 2001. godine. Objavio je 17 knjiga, a poezija mu je prevođena na 20 stranih jezika. Dobitnik je više nagrada za knjiženi rad: „Vukova nagrada“, „Zlatni prsten Bagdale“, „Srboljub Mitić“, „Rade Drainac“, „Zlatni Beočug“, „Masarikova nagrada“, „Rudolf Drugi“, Evropska nagrada „Franc Kafka“.



Takođe, 12. maja, ali od 19 časova, u Galeriji Zavoda biće svečano otvorena izložba slikara Peđe Gavrovića, čiji je atelje u obližnjoj ulici Zmaja od Noćaja. Tema izložbe je – "Idolartrija - izmaštana stvarnost". Postavka se može pogledati u naredne dve nedelje.



"Svakako, za puno razumevanje Peđinih metafora neophodna je veiika erudicija. lpak, ne treba zaključivati kako je ta umetnost hermeticki zatvorena, nepritupačna manje obaveštenom gledaocu, nepripremljenom da otkriva čudesne ideje i iluzije koje nudi umetnik. Činjenica je da čak i kod impresionističkog posmatranja ona ima svojih efektnih, likovno vrednih resenja, koja mogu da zadrže pažnju posmatrača-amatera, koji se zaustavlja na čulnom, vizuelnom doživljaju. U svakom slučaju, uprkos alijenaciji, uprkos agresivnosti savremenog potrošačkog mentaliteta, i ova izložba Peđe Gavrovića pridružuje se dokazima o trajnom postojanju neuništivog sveta duhovne lepote", objašnjava istoričar umetnosti dr Stanislav Živković.



Peđa Gavrović je rođen 1950. u Beogradu. Diplomirao je u klasi prof. Miodraga Vujačića Mirskog. Učestvovao je u značajnom broju likovnih i umetničkih manifestacija u zemlji i inostranstvu



Radno vreme Galerije: radnim danima od 10 do 16 sati

21. maja, u toku Noći muzeja radno vreme će biti : 10.00-22.00


 



Datum objavljivanja: 09.05.2016.