Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dinosaurusi igraju šah

Izložba crteža Dušana Krtolice i skulpturica figura Miloša Nenadovića, održava se u Galeriji SKC-a, Beograd, od 15. - 30. novembra. Otvaranje je u utorak, 15. novembra u 19. sati.


 


Dušan Krtolica (Beograd 2002) kaže za sebe da nije umetnik, da ne stvara već da samo priča jednu priču. I kada nam pošalje poruku da je to samo početak, pitamo se kuda se to Dušan zaputio  krenuvši sa tako moćnom družinom? Kakvu nam to Nojevu Barku sprema ovaj devetogodišnjak? Dušan od svoje četvrte godine pohadja školu slikanja i crtanja "slikarski atelje Čarli". Prva znanja stiče kod akademskog slikara Zorana Čalije. Svoj rad smatra obavezom prema svetu koji nas okružuje i kome se iskreno divi. I tako nastaje priča o životinjama.




Miloš Nenadović (Beograd, 1991) završio je Srednju grafičku školu - smer sito štampa. Svoje prve figurice počeo je da pravi već sa dve godine od komadića vlažnog hleba. U svet fantastike i umetnosti ulazi pod pedagoškim nadzorom akademskog slikara Zorana Čalije, čiju školu slikanja i vajanja pohadja od 1998. godine. Predstavlja se figurama radjenim u terakoti tehnikom vajanja. Dosledan u svom umetničkom izrazu, Miloš prikazuje jedan potpuno novi svet, kome je posvećen od najranijeg detinjstva. Zajedno sa svojim malim prijateljem Dušanom Krtolicom smelo korača putevima nadrealnog, gde je stvarnost obična fikcija i gde glinene figure po prvi put dobijaju moćno društvo Dušanovih crteža. Istrajni u svom naumu njih dvojica vode dijalog na najlepši način, otkrivajući nam deo neverovatnog sveta koji stvaraju. Ređaju se crteži životinja, često precizno poredjanih, sa jasnim akcentom na Bogatstvo detalja. Njih prati čitava armija šahovskih vojnika, glinenih figura, mitoloških bića  i oni zajedno ukompovani u celinu samo su deo jedne priče i to one najlepše, priče bez kraja.


 



Datum objavljivanja: 14.11.2011.