Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dina Belandžić: Lica umetnice

U subotu, 4. avgusta u 20. sati u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53., otvara se samostalna izložba višemedijskih radova autorke Dine Belandžić, pod nazivom, "Lica umetnice". Izložba traje do 14. avusta, 2012. godine.


 


Voditi život licem

 

Pošto povremeno vodimo život licem, u stalnoj smo groznici za licima... Da li sam to ja, sva ta lica? Ili su to drugi?  Iz kojih dubina stižu? Nisu li ta lica naprosto svest moje sopstvene glave koja odražava? (Grimase nekog našeg drugog lica, kao što odrastao čovek koji pati iz stida prestane da plače kada je nesrećan da bi u sebi još više patio, on možda isto tako prestaje i da pravi grimase da bi iznutra postao još puniji grimasa). Iza lica nepomičnih crta, opustelog, pretvorenog u običnu masku, drugo lice, krajnje pokretljivo, ključa, grči se, vri u nepodnošljivom paroksizmu. Iza ukošenih crta koje očajnički traže izlaz, pojavljuju se izrazi lica, kao čopor pasa koji urla...

 

Anri Mišo (Henri Michaux)



 



Lica umetnice  (Višemedijski projekt)

 

Naša lica, naš lik i naš identitet podložni su proširenjima, a da o tome mi, često, ništa ne znamo. Lični identitet nam izgleda ili neuhvatljiv ili dobro poznat i očigledan. Ali, u nama uvek postoji i neko drugi, stopljen sa našim likom. U bilo čijoj istovetnosti sa sobom postoje neslućeni („heterotopijski“) prostori koji su nastanjeni nepoznatim ekstenzijama. Prema njima individua mora da oseća odgovornost ukoliko želi da spozna sebe, svoje produžene likove i ekstenzije svog tela.

Neophodno je, ovde, napomenuti da u projektu LICA UMETNICE množina nije data slučajno, kao što taj projekt nije slučajno višemedijskog karaktera. Naime, upravo različite medijske sinteze slike, fotografije, digitalnog fajla, interneta morfovanja, fotošop obrade, digitalnog printa, pa i intervencija rukom, omogućile su otkrivanje heterogene, uraznoličene i mnoštvene prirode identiteta, u ovom slučaju, umetnice.

 

Rođjena 1981 godine u Beogradu. Diplomirala 2008 na Likovnom fakultetu u Beogradu u klasi prof. Čedomira Vasića. Član ULUS-a od 2009. godine. Izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu, na kojima je pokazivala interesovanje za kopiranje, reelaboraciju i reinterpretaciju slike putem novih vizuelnih tehnologija, odnosno bez tradicionalnih slikarskih sredstava i postupaka. Do ove izložbe, njen se rad uglavnom kretao u sferama kompjuterske obrade i digitalnog printa.



 

Izabrane izložbe:

 

2006-galerija FLU-a izložba radova intermedijske radionice prof. Dragana Jovanovića



2008- galerija Doma omladine samostalna izložba  ”Simulacija slike”



2008- izložba mladih Niš art fondacije – Niš , Beograd , Novi Sad



2008- likovna galerija kulturnog centra Vrbas “Paleta mladih”



2009- paviljon Cvjeta Zuzorić izložba novih članova



2009- galerija L'Atelier G samostalna izlozba "Tableaux" - Pariz



2009- galerija Prozori samostalna izložba „Simulacija slike“



2009- (Out) BOX umetnost u javnom prostoru – Grac



2010- paviljon Cvjeta Zuzorić „Umetnici o krizi slikarstva“



2010- Kuca Kralja Petra I  „Art market“



2011- Mikser festival , Art zona „Ako jednog dana umrem...“



2011- Umetnički centar Ubsm  „@ ≠ @”


 



Datum objavljivanja: 31.07.2012.