Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dimenzija subjektivnog mapiranja

U Galeriji ULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad, u periodu od 4. do 16. oktobra, održava se samostalna izložba Tamare Vajs, pod nazivom, "Dimenzija subjektivnog mapiranja".

 


Mape kao bojeni fragmenti gradova


Rad na seriji grafika pod nazivom ''Dimenzija subjektivnog mapiranja'' mlada novosadska umetnica Tamara Vajs započela je po povratku sa jednomesečnog razgledanja evropskih metropola. Priča o gradovima je priča o susretima, nekim izmaštanim prostorima, fragmentima sećanja.


Rezimirajući utiske sa putovanja, Tamara Vajs je gledala mape gradova koje je obišla: Amsterdam, Beč, Berlin, Pariz, Barselona, Kan, posebno se zadržavajući na onim ulicama, trgovima i delovima gradova koji su u njoj pobudili neke emocije, utiske i impresije. Njima umetnica dodeljuje boju.

Po simbolici boja plava predstavlja mir, harmoniju i stabilnost. I Tamarin Beč je plav. Zelena je boja prirode, a takav je i Berlin. Pariz je intenzivno crven i asocira na strast, na život punim plućima, ali i strah pred neonskim svetlima opasnog velegrada. Narandžasta pobuđuje apetite i Tamarin Amsterdam kipti od enegičnosti, dok je trasa koju najčešće prolazi na putu od kuće do Akademije, Novi Sad-Petrovaradin, braon boje. Braon je boja zemlje i ukazuje na važnost doma, osećaja sigurnosti i pripadnosti.

No boja gradova je samo jedna dimenzija Tamarinih grafika. Da bi sprovela svoju, pre svega, čisto likovnu zamisao ona je ovu seriju uradila u kombinovanoj tehnici linoreza, akvatinte i kolografije. Izlaganjem cinkane ploče delovanju kiseline umetnica je dobila meke valerske prelaze kao osnovu za svoje ''mape''. Tako joj je tehnika akvatinte omogućila da postigne ono što se na geografskim mapama naziva konfiguracija terena. Mogli bi reći da je ovde u pitanju konfiguracija umetničkih sećanja. Oštre linije dobijene tehnikom linoreza, učvrstile su mrežu ulica i glavne punktove u tom delu grada. Ipak, ono što je dalo posebnu čaroliju izloženim grafikama jeste ne tako često primenjivana - tehnika kolografije. Otisak u tehnici kolografije izrazito je reljefan, a njegova tekstura potiče od matrice koja se sastoji od ploče na koju su kao neki kolaž zalepljene razne hrapave površine od šmirgle preko kanapa do peska. Tako grafike iz serije ''Dimenzije subjektivnog mapiranja'' predstavljaju odličan spoj strogog linoreza, poetične akvatinte i nepredvidljive kolografije.


Da bi se snašla u novim nepoznatim gradovima Tamara Vajs je konsultovala mape, proučavala ih, a potom na njih ucrtavala putanje koje je prolazila. Kasnije se tim mapama vraćala, fokusirajući se na određene delove gradova. U Barseloni grafičarka zumira glavnu ulicu La Rambla, ulicu duž koje se smenjuju prizori cveća i šarenih izloga. U Berlinu to je Krojcberg, najistočniji deo nekadašnjeg Zapadnog Berlina te najživlji i najšareniji deo ovog grada u kome žive ljudi najrazličitijih narodnosti i veroispovesti, a u vazduhu se oseća miris turske, indonežanske ili indijske kuhinje. Ti mirisi posle postaju boje, nizovi apstraktnih šara, linija, mreža ulica, dobijaju oblike i značenje.


''Mape'' Tamare Vajs vam neće pomoći da se orjentišete u prostoru, jer ova umetnica relativizuje funkciju mapa kao moćnog oblika vizuelnih informacija, te apstrakujući ulice i znakove, dobija estetski veoma zanimljive radove. Umetnica se igra sa ''mapama'', okreće ih u prostoru, uklanja imena nekih ulica, docrtava znakove i simbole, te akcenat se sa funkcionalnosti premešta na likovnost.

                                                                                  


Dragana Garić




Tamara Vajs , rođena 4. decembra 1985.godine. Diplomirala  2008. godine na  Akademiji umetnosti u Novom Sadu,  na smeru grafika u klasi profesora Zvonka Tilića. Od  2009. godine je član SULUV-a i  ULUS-a


Nagrade: 2009. godine, nagrada Ekslibris društva Beograd za Ex libris na “Pola veka televizije Beograd 1958. – 2008.”  izložbi


Samostalne izložbe: 2009. godine, UZ Data , Mali likovni salon, Novi Sad


Kolektivne izložbe:


2010 X Međunarodno bijenale umetnosti minijature, Gornji Milanovac

Majska izložba, Grafički kolektiv, Beograd

Prolećna izložba, Cvijeta Zuzorić, Beograd

2009 II Bijenale crteža Srbije, Pančevo

Izložba Male grafike, Grafički kolektiv, Beograd

III Ex Yu izložba grafika, Galerija SKC, novi Beograd

Festival umetničkih zastava, V izložba umetničkih zastava, Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko, Novi Sad

Voleti razlike, MSUV, Novi Sad

Majska izložba, Grafički kolektiv, Beograd

Prolećna izložba, Cvijeta Zuzorić, Beograd

VII Međunarodna izložba „Žene slikari“, Majdampek

Izložba crteža „Linijom oko Prijedora“, Galerija Prijedor, Prijedor, Republika Srpska

Izložba novih članova, SULUV, Novi Sad

2008 XIV Bjienale studentske grafike Srbije, Studentski grad, Beograd

Ex libris RTS, Pola veka televizije Beograd 1958. – 2008., Beograd

2007 VII Internacionalno grafičko takmičenje, Ex libris, Gliwice, Poljska


2006 Ex libris “50 years of Šiauliai University Humanities Faculty”,  Art Gallery, Litvanija

V Bijenale Ex libris, El Bosque de la Utopia ( el caracol), Zacatecas, Meksiko

2005 VI Internacionalno grafičko takmičenje, Ex libris, Gliwice, Poljska


2003 Konoplja 2003, Zavod za zaštitu prirode Srbije , Novi Sad


 


Datum objavljivanja: 07.10.2010.