Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dim Tim: Metamorfoze

U četvrtak, 5. decembra u 19. sati u Galeriji Nova, Andrićev venac 6., otvara se izložba fotografija umetničke grupe Dim Tim, (Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić), pod nazivom Ciklus slika Metamorfoze ili Alibi za retoriku utopijske arhitekture.


 


Ciklus slika Metamorfoze ili  Alibi za retoriku utopijske arhitekture je naš kolaborativni poduhvat u traganju za  vanvremenskim i vanprostornim fundamentima i sublimisanim smislom umetnosti. Mogao bi to biti i svojevrstan manifest slobode u eri ostvarivanja programa totalne globalne kontrole nad svim i svacim, osvajanje prostora igradova u kojima je utopija moguca .



Vokabular Metamorfoza obuhvata pojmove kao sto su : Etos, Patos, Logos, Kontemplacija, Ljubav, Novi mit, Utopija, Metafora, Tajna, Arheologija, Hram, Kapija, Kula, Most, Lavirint, Grad, Ritam, Heksahedron, Transformacija, Energija, Materija, Antimaterija, Foton, Svetlost, Univerzum, Void of memory... Artikulacijom ovih pojmova kao u svojevrsnoj parafrazi Hazarskog recnika nastojimo da oformimo naš vizuelni diskurs i izgradimo  funkcionalnu sliku. Ispod ljušture prividne imobilnosti arhitektonskih elemenata, skriva se dinamican svet nastao paralelno sa našim univerzumom, svet plastickog, živog ritma i vizuelne kinetike. Otuda se strukturalnost i multidimenzionalnost u našoj umetnickoj praksi iskazuje kao cist vizuelni jezik. Naše slike su na tragu Op-arta uz veliko uvazavanje nasledja Bauhausa. One se mogu tumaciti i kao geometrijska apstrakcija u postupku formiranja strukture slike. Sledeci maštu i iracionalno na svom putu ka predmetu one nas vode kraju strukturalistickih istraživanja kroz lavirint utopijske arhitekture.



Dim Tim na svojim slikama istražuje ritam ciji su zakoni kljuc za funkciju ljudske svesti, kao i fenomene konstrukcije i dekonstrukcije, a kako Leon Max Lederman dobitnik Nobelove nagrade tvrdi, zakoni prirode su postojali i pre nego što je pocelo vreme; jer da nisu, ne bi se ništa ni moglo poceti.



Konzistentno promišljanje medija koji smo izabrali za svoj umetnicki izraz ima za cilj da se umetnost i slika shvate kao karijatida duše, bez zavirivanja u haos podela i ezotericnih doktrina u umetnosti i nauci danas.



DIM TIM



05 DEC 2013





___ DIM TIM ___



Dim Tim kao umetnicka grupa postoji od  2012. godine a cine je Danijela Mršulja Vasic  (1979) i Milenko Vasic (1952). Izlagali su na  cetiri grupne izložbe, dve u Beogradu, u  Kraljevu i na Cetinju. Studijski su boravili u  Parizu (Cite des Arts), Becu, Veneciji, Bazelu,  Cirihu i Ženevi. Radovi Dim Tima nalaze se u  kolekcijama: „Deutsche Telekom“ Berlin,  "Porto Montenegro" u Tivtu, Kotoru ,  Banjaluci, Ženevi i u Pragu. Žive i rade u  Beogradu i Kotoru.





dimtimart@gmail.com


 


Datum objavljivanja: 04.12.2013.