Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Digitalni portreti Tamare Radanović

U Kulturnom centru Beograda, u galeriji ARTGET (Trg Republike 5/I) u petak, 18 decembra u 19, sati biće otvorena izložba fotografija, "Digitalni portreti", autorke Tamare Radnović. Izložba će trajati do 13. januara, 2010. godine.

 


Novi foto ciklus "Digitalni portreti" Tamare Radanović predstavlja nastavak autorkinih istraživanja primene i potencijala medija fotografije, ali i nastavak njenih promišljanja žanra portreta.


Aktuelni foto serijal koji autorka prikazuje na izložbi u galeriji Artget donosi istraživanje u domenu tehničkih mogućnosti fotografije i preispitivanje odnosa analogno-digitalno. Umesto da fotografisane situacije izradi na foto papiru, autorka ih prenosi na foto-osetljivu emulziju vitroplasta, materijala koji se, originalno obrađen u štampane elektronske ploče, nalazi u gotovo svim električnim uređajima današnjice. Zapravo, Radanovićeva postupkom izrade analogne fotografije konkretizuje digitalno obrađenu informaciju u za nju "prirodnu" podlogu. Rezultat je niz apstraknih vizuelnih celina koje poput negativa, tek u susretu sa svetlosnim izvorom, otkrivaju da su konture jedne priče, u ovom slučaju portreta ljudi iz autorkinog neposrednog okruženja. Smešteni u lajt- boksove ili postavljeni slobodno u prostor "isijavajuće" fizionomije i karakteri postaju studije relacija materije i duha, artificijalnog i prirodnog, realnog i nedokučivog. 


 


Tamara Radanović - Beograd,1978


Završila višu filmsku školu "Dunav Film", smer filmska/TV kamera u klasi profesora Radoslava Vladića. Kao fotograf radila na filmu, u magazinima, u dnevnim novinama. Učesnik je nekoliko filmskih festivala. Imala je tri samostalne izložbe i učestvovala na više kolektivnih.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


 


Datum objavljivanja: 16.12.2009.