Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Design by Tatjana Radišić

U utorak, 21. februara u 19. sati u Galeriji SINGIDUNUM, LKnez Mihaila 40., otvara se izložba pod nazivom, "Design by Tatjana Radišić". Radovi se mogu pogledati do 3. marta, 2012. godine.


 


Izložba je presek višegodišnjeg ( 2000-2010 ) kostimografskog i scenografskog iskustva i radu za velike pozorišne kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama. Ideja za izložbu je nastala iz ideje da prosečni gledalac spozna razliku između srpske i američke produkcije. Na prvom mestu se misli na nadrealističku sklonost i kombinaciju neočekivanih spojeva koju često srećemo u srpskom pozorištu i čistu pozorišnu realnost u američkom koncipiranju pozorišnog sadržaja. Izložba se sastoji od fotografija iz predstava i skica kostima štampanih na transparentnoj foliji koje bi bile raspoređene po galeriji u prirodnoj veličini.



Diplomirala na fakultetu likovnih i primenjenih  umetnosti u Beogradu u klasi prof. Milanke Berberovic. Profesionalno se bavi kostimografijom poslednjih 15 god. Od 1996 godine je u zemlji i inostranstvu dizajnirala vise od stotinu pozorisnih predstava, mjuzikla i opera. Takodje je dizajnirala za filmove kao i brojne TV i komercijalne produkcije. Medjunarodno profesionalno iskustvo obuhvata rad na projektima od jedinstvenog dizajna do milionskih pozorisnih produkcija i spektakla.



Dizajn Tatjane Radisic je predstavljen na scenama u Srbiji, SAD, Irskoj i Australiji. Radila je sa desetinama pozorisnih kompanija kao i sa : Disney World - Orlando Fl, Spertus Muzej - Cikago, Muzej Savremene Umetnosti, Project Y (feat. Elton John and Paul Simon) Cikago, Steppenwolf Theatre, Goodman Theatre, Court Theatre, Redmoon Theatre, Drury Lane Water Tower, Drury Lane Oakbrook, American Theatre Company itd. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, ukljucujuci i tri nominacije za prestiznu americku nagradu Joseph Jefferson za najbolji dizajn kostima u 2008, 2009 i 2010 godini. New City magazine je 2004 godine proglasio Tatjanu za jednu od 50 vodecih pozorisnih licnosti u Cikagu te godine.



Izlozba "Design by Tatjana Radisic" je omaz periodu od 2000-2009 godine u kom je  Tatjana zivela i radila u SAD-u i profesionalno se bavila kostimografijom. Na islozbi je izdvojen mjuzikl kao muzicko scensko delo kao prostor otvorenog uma i mesto komunikacije.


 



Datum objavljivanja: 20.02.2012.