Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Deca vulkana Bojana Radojčića

U petak, 31. jula u 20 časova u Blok Galeriji, Jurija Gagarina 221, Novi Beograd, otvara se samostalna izložba autora, Bojana Radojčića, pod nazivom, "Deca vulkana". Radovi se mogu pogledati do 11. avgusta.

 


DECA VULKANA

"Móðir min i kví, kví" je stara i potresna islandska pesma čiji podtekst evocira sveprisutnu temu odbacivanja pojedinaca nepoželjnih za jedno društvo. Govori o tome kako tvrda tradicionalna i konzervativna načela dovode do slepila i gubitka humanosti, pozivajući se pri tome na moral. Priča ide ovako:

Mlada devojka je živela i radila na jednoj farmi. Ostavši trudna pre nego što se udala devojka je bila uplašena i odlučila je da krije trudnoću. Kada je za to došlo vreme otišla je do vulkana i tamo se porodila u lavi. Uzela je svoju najlepšu haljinu – imala je jednu zaista lepu haljinu... u nju je uvila svoju tek rođenu bebu i ostavila ju je u lavi. Kada se vratila kući pokušala je sve da zaboravi. Nekoliko meseci kasnije odlučila je da ode na igranku.  Pokušavala je da pronađe svoju najlepšu haljinu, ali nje nigde nije bilo. Zaboravila je šta je sa njom uradila. Iznenada je u sobu ušao duh njene bebe, pevajući pesmu koja je zvučala ovako:

Majčice moja mila,

Nemoj se hladnoće plašiti ti,

Ja ću ti haljinu pozajmiti,

Da u njoj igraš, da igraš ti...

A potom joj se obratio sledećim rečima: "Ne brini mama, ja ću ti pozajmiti ovu  haljinu koju si mi Ti dala", izgovorivši te reči, snažno je pogodio majku haljinom u lice  ubivši je. Majka je ostala da leži mrtva, a duh bebe je nestao u tami zimske noći...

Rad "Vulcano Kids", sačinjen od osam  kratkih priča ispričanih  slikama,  predstavlja  intimne dnevnike  "vulkanske dece" koja se nalaze svuda oko nas, pevajući svima nama neku svoju pesmu .

Autor svoje radove posvećuje svoj "vulkanskoj deci"  kojih se društvo stidi  i odbacuje  iz bilo kog razloga.




Bojan Radojčić, rođen u Šapcu 1981.godine. 1996/2000.g. Umetnička škola, odsek konzervacija zidnog i štafelajnog slikarstva. 2000/2004.g. ALU u Beogradu, odsek slikarstvo u klasi prof. Koste Bunuševca. Od 2007.godine vanredni profesor u Umetničkoj školi u Šapcu. Član ULUS-a od 2009 godine. Živi i radi u Beogradu.

Kontakt: e-mail: bojanradojcic@yahoo.com   www.bojanson.blogspot.com  tel: 064 20 21 757


Samostalne izložbe : 2009. Deca Vulkana, Blok Gallery, Beograd / 2009. Muzičke knjige, Galerija Remont, Beograd / 2009. Narodna biblioteka, Obrenovac.

Grupne izložbe : 2009. "YOUNG", Philip Morriss & DIN, Beograd, Niš, Novi Sad. / 2009. Novi članovi ULUS-a, Cvjeta Zuzorić, Beograd. / 2009. VI Međunarodni salon stripa, SKC, Beograd./ 2004/05/07. Oktobarski salon, Narodni muzej, Šabac. / 2002. Izložba malog formata, Kulturni centar, Šabac. / 2001. Xl bijenale jugoslovenskog studentskog crteža, galerija "Studentski grad", Novi Beograd. / 1999. Izložba akvarela, Kulturni centar, Šabac. / 1997. Izložba portreta, Kulturni centar, Šabac.

Nagrade : 2008. Dobitnik nagrade galerije SKC na međunarodnom salonu stripa, SKC, Beograd.


Portfolio Blok Galerija


Datum objavljivanja: 24.07.2009.