Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Deca biblioteci, biblioteka deci

U ponedeljak 2. aprila, na Svetski dan dečije knjige, Goethe-Guerila organizuje akciju pod nazivom "1:1" , "Deca biblioteci, biblioteka deci". U periodu od 10 do 11 sati, kod Prve Otvorene biblioteke, koja se nalazi na prostoru ispred Goethe-Instituta u Knez Mihailovoj 50.


 


Cilj akcije je da učenici u biblioteku donesu svoje priče i pesme, koje će sami čitati, a pored literarnih radova, deca će moći da donesu i crteže i druga likovna ostvarenja. (Takođe, biće obezbeđeni i papir i olovke za one koje žele da nacrtaju ili napišu nešto na licu mesta).



Za vreme trajanja akcije će se, u duhu Svetskog dana dečije knjige, od učeničkih radova izraživati štampane knjižice, male zbirke koje će se deliti učesnicima i ostavljati na police biblioteke. Dakle, prema principu 1:1, po kome funkcioniše Otvorena biblioteka, deca će za svoje radove zauzvrat dobijati primerak zbirke, kao i poklone poput blokčića, bedževa i bukmarkera.



 

Da podsetimo, Otvorena biblioteka u Beogradu je prva biblioteka javnog tipa u Srbiji u kojoj je moguće razmenjivati knjige bez ikakve registracije i rokova za vraćanje knjiga. Ona funkcioniše po sistemu uzajamnosti: svako može da donese jednu knjigu i ostavi je na policama biblioteke, a u zamenu uzme neku drugu koja mu se dopada, ili jednostavno da uzetu knjigu vrati nakon čitanja. Otvorena biblioteka je zajednička i pripada svim korisnicima u Beogradu, a njeno stanje zavisi od toga kako je održavamo i razmenjujemo knjige.


 



Datum objavljivanja: 29.03.2012.