Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

de / re / konstrukcija

U Pančevu se od 7. septembra do 7. oktobra po petnaesti put održava Bijenale umetnosti pod nazivom "DE/RE/KONSTRUKCIJA: PROSTOR, VREME, SEĆANJE". Svečano otvaranje održaće se 7. septembra u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu, sa početkom u 19 časova.


 


Na svečanom otvaranju 15. Bijenala biće promovisana i dvojezična publikacija (na srpskom i engleskom jeziku) koja obuhvata aktuelnu umetničku produkciju ovogodišnje manifestacije. Pored bogate foto-dokumentacije, publikacija sadrži i tekstove Miodraga Šuvakovića, Andreja Mirčeva, Anete Stojnić, Ivana Medenice, Nikole Dedića i drugih. Dizajn publikacije poveren je Željku Rajačiću.



15. Bijenale se sastoji iz tri programska segmenta: filmskog, pozorišnog i segmenta vizuelnih umetnosti.



Selektori vizuelnog segmenta Nikola Dedić i Aneta Stojnić prostor Bijenala su ponudili kao fleksibilnu platformu, neku vrstu alternativnog, kritičkog javnog prostora unutar koga će biti pokrenute teme, polemike i javne debate o savremenoj društvenosti kroz preispitivanje jugoslovenskog nasleđa. Kroz niz izložbi, diskusija, performansa, predavanja i multimedijalnih događaja, uz veliki broj premijera, posetiocima Bijenala će se predstaviti jedna specifična, jaka i živa scena savremene umetnosti i kulture u Srbiji i regionu na kojoj deluje značajan broj kolektiva, inicijativa i pojedinaca, koji u svojim praksama na različite načine koriste umetnost kao neku vrstu paralelnog, alternativnog prostora za debatu o nasleđu jugoslovenskog poznog socijalizma ali i postsocijalizma, kao što su: TkH, Marina Gržinić, Radna grupa Četiri lica Omarske, Kontekst kolektiv, Grupa Spomenik, Medijska arheologija, Jelena Vesić, Kuda.org_centar za nove medije, Učitelj neznalica, Dubravka Sekulić, Kultura sećanja, Bacači sjenki, Abart i drugi.


 



Datum objavljivanja: 03.09.2012.