Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

David Suba: Scene

U utorak, 29. januara u 19. sati u Galeriji DOB-a, otvara se samostalna izložba digitalne a/v instalacije autora Davida Sube, pod nazivom, "Scene". Izložba traje do 10. februara, 2013. godine.

 


Digitalna a/v instalacija SCENE Davida Sube (2:21 min, 2012) bavi se odnosom slike i zvuka i predstavlja istrazivanje međusobnog uticaja ta dva elementa u jednom delu,  ispitujući njihovo zajednčcko delovanje na emotivni doživljaj kod posmatrača. Video je snimljen „iz ruke“, u jednom kadru (tzv. Dogma format). Kamera prolazi kroz prizor, amfiteatar na Fruskoj gori u sklopu nekadašnjeg školsko-sportskog odmarališta Letenka, prepušten entropiji. Ona se, poput posmatrača, u prvom licu, vraća na mesto koje je nakad bujalo od života, predstava, aplauza i upoznaje ga, istražuje u ovom „novom“ izdanju. Zvuk koji prati sliku je mešavina opere, muzike, pesme i pretvara se u huk koji se završava glasom koji ponavlja minimalističku melodiju poput mantre. Slika i zvuk ne povlađuju jedno drugom, ne podržavaju se međusobno kao u filmu. Oni, svako svojim jezikom, govore o mestu koje sporo propada, zaboravljeno u tišini. Delujući zajedno ipak dovode posmatrača u stanje u kojem će sami doživeti čitavu scenu na „istinit“ način.


David Suba, rođen 1980. u Rumi gde živi i radi. Od 1999. do 2007. studirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a 2012. diplomirao na odseku likovna kultura VSLPSS u Beogradu. Bavi se slikarstvom, fotografijom, videom, muzikom. Radeći kao fotograf grupe Negative objavljivao je fotografije u novinama, magazinima i internet stranicama redakcija.


2003. Fotografije i dizajn omota CD-a i kasete za album “Ni ovde ni tamo”;

2004. Slike (akvareli) i dizajn omota CD-a za album “Tango” grupe Negative;


Izložbe:

2012. Prva izložba umetnika, Remont, Beograd;

2011. Stalna izložbena postavka fotografija u sklopu kluba KC, Ruma;

2011. Izložba X likovne kolonije, Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci;

2010. Izložba studenata VSLPSS, Srbijateks, Terazije, Beograd;

2003. 4. Rumski novogodišnji salon, KC Ruma; 2003. Dani subkulture KC Ruma;


 


Datum objavljivanja: 26.01.2013.