Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Darinka Slijepčević: Promena je moguća

Prva samostalna izložba mlade slikarke Darinke Slijepčević otvara se 14. marta, 2014. u 20 časova u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo, pod nazivom "Promena je moguća".


 


Darinka Slijepčević je akademski slikar, rođena u Smederevu, gde je završila osnovnu školu, kao i Gimnaziju. Godine 2008. upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek za zidno slikarstvo. Diplomirala je na istom smeru 2012. godine u klasi profesora Miroslava Lazovića i stekla zvanje diplomiranog primenjenog umetnika. Učestvovala je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama i izlagala u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, Beogradskom studentskom gradu i regionalnom centru za mlade talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu, a svojim mozaicima predstavila se i na internacionalnom sajmu kamena u Kragujevcu. Tokom studija imala je priliku da se angažuje u okviru brojnih društvenih projekata kao i da učestvuje u izradi mozaika od preko 150m² za arheološko-rimsko nalazište Viminacijum. Uz slike i mozaike ova umetnica iza sebe ima već nekoliko realizovanih murala, a nakon završetka studija nastavlja da razvija svoj karakterističan stil korišćenjem različitih materijala i multimedije. Nekadašnji je stipendista fonda za mlade talente grada Smedereva kao i Ministarstva prosvete Republike Srbije.



Prva samostalna izložba mlade slikarke Darinke Slijepčević otvara se 14.03. 2014. u 20 časova u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo, pod nazivom „Promena je moguća“. Izložba je interaktivna a koncept osmišljen tako da spoji tradicionalno slikarstvo i moderno percipiranje umetnosti. Postavka prikazuje dva različita slikarska stava (savremeni i intimni) i sadrzi multimedijalni deo i zvučnu instalaciju. Instalacija je nastala kao posledica saradnje sa prijateljem Bojanom Musulinom, producentom i multimedijalnim umetnikom nove generacije. Koncept se bazira na glavnom elementu Brehtovog epskog teatra-„Verfemdungseffektu“ koji treba da podstakne auditorijum na razmišljanje i delovanje, a ne samo na posmatranje. -Želeli smo da razbijemo prepreke između publike i dela kao i ideju da se izložbe i umetnost generalno posmatraju pasivno - objašnjava umetnica i autorka izložbe. Kako posetilac određene slike posmatra uz pomoć lampe on ih ne vidi u celini već sagledava samo detalj i primoran je da pored tematike razmišlja i o tehnici i materijalu, o tom detalju kao o zasebnom delu slike. Na ovaj način posmatrač realno sagledava delove pre nego što ih spoji u celinu i stekne neki osećaj.


Darinka Slijepčević je akademski slikar,  učestvovala je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama i izlagala u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, Beogradskom studentskom gradu i regionalnom centru za mlade talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu, a svojim mozaicima predstavila se i na internacionalnom sajmu kamena u Kragujevcu.

Postavka ce biti izlozena do 2. aprila 2014.


 



Datum objavljivanja: 17.03.2014.